18 september 2024

Levelsysteem voor buscampers

Veel campers worden tegenwoordig door de eigenaar voorzien van een hydraulisch levelsysteem: vier uitschuifpoten onder de wagen die het geheel automatisch horizontaal zetten, ook op een ongelijke ondergrond. Ik doe het nog 'ouderwets': een keg onder één of twee wielen volstaat praktisch altijd. En een nachtje een tikkie scheef overleven we ook wel.

De populariteit van de buscamper brengt vele fabrikanten in beweging. Ook Al-Ko: deze ontwikkelde een - lichter - levelsysteem speciaal voor buscampers (Fiat/Citroën/Peugeot). Het weegt 'slechts' 50 kg. Gezien het gegeven dat de meeste bussen al veel moeite hebben om onder de toegestane 3500 kg te blijven is 50 kg best een serieuze verzwaring van de buscamper! Mijn advies dus: gewoon twee keggen meenemen. 

16 september 2024

Daktent met vaste wanden

De daktent wint nog voortdurend aan populariteit. Veel buscampers zijn tegenwoordig uitgerust met een hefdak. De zijwanden daarvan zijn altijd van tentdoek. Maar het kan ook anders: deze daktent, waarvan ik verder geen gegevens heb, heeft vaste wanden. Dat zal deze zeker geschikter maken voor gebruik bij lagere temperaturen. Gezien op de CaravanSalon in Düsseldorf. 

14 september 2024

Koelkast blok aan ons been

Onverhard, maar goed begaanbaar
Zweden kent een heel bijzonder recht, namelijk het recht om overal in Zweden te recreëren waar je wilt. Het 'Allemansrätten'. Allemänsrätten is uniek  en een belangrijk onderdeel van de Zweedse levensinstelling: iedereen heeft het recht om van het land te genieten. En dat betekent dat het je vrij staat te kamperen waar je wilt, een duik te nemen in een meertje en te gaan wandelen of varen waar het je mooi lijkt.
Winkeltje met snuisterijen, kaarsen en meer
Eén nacht stonden wij op een plek in de natuur, maar toen stopte de Dometic koelkast ermee. Althans op gas. De laatste dagen zijn we dus gebonden aan een plek met stroom, lees camping. Sommige zijn hier al op 15 augustus gesloten, andere zijn volgeboekt in verband met een grote kampeerbeurs in Jönköping, maar wij vonden er nog wel, gelukkig.

Mag het iets groter...?

Onze buscamper heeft bescheiden afmetingen: 640 cm lang, 205 cm breed, 265 cm hoog. Daar konden een jaar prima in leven, in afwachting van het gereedkomen van ons nieuwe appartement. 

Maar het kan ook anders, zag ik op de laatstgehouden CaravanSalon in Düsseldorf weer. Dit voertuig stond een klein stukje verder in een vergelijkbare rij als ik. Het paste maar net, onder die bomen hier.

Om binnen toch nog wat extra leefruimte te hebben was de camper gelukkig voorzien van enkele uitschuifdelen (slide outs). Want anders wordt het binnen na een uurtje toch benauwd, als het eens regent.

Een Duitse collega verbaasde zich erover dat ik deze en andere foto's met de telefoon maakte. "Ja, in raw, en daarna haal ik ze door Lightroom." Hij keek me aan of ik een sprookje vertelde. Maar het is heus waar.


13 september 2024

CP in natuurreservaat

De vogelobservatietoren wordt gerestaureerd
Op één van de kampeerapps die ik gebruik vond ik gisteren deze camperplek: Naturum Takern, met een kleine nul boven de a. Er zijn een groot informatiecentrum aan het meer, een uitkijktoren om vogels te spotten en een wandelroute door het riet. En bovenal: we mochten hier 24 uur blijven staan. Gratis. Er zijn toiletten, verder niets. Vanmorgen vertrekken we hier weer.

Na de lunch maakten we een wandeling, daarna even lekker luieren en lezen. Ik ben intussen al weer aan het tweede boek van Karl May bezig: na De dood van Winnetou lees ik nu De boodschap van Winnetou. Vroeger ook gelezen, maar ik kan me praktisch niets meer herinneren. Heerlijk ouderwets taalgebruik, spannende scènes en taal omtrent rassen en vrouwen zoals dat nu niet meer kan.

12 september 2024

Als je alles al hebt...

Op een van de grootste kampeerbeurzen van Europa - CaravanSalon, Düsseldorf - staan ze elk jaar weer mooi te zijn: de reuzen onder de campers. Complete bussen of vrachtwagens, vele tonnen aan gewicht en voorzien van een hoeveelheid luxe die volledig 'over de top' is. Natuurlijk ga ik altijd even kijken. Om telkens weer vast te stellen: wat moet je er mee? Maar ze worden kennelijk verkocht. 

11 september 2024

Elmia kampeerbeurs Jönköping: klein maar fijn

De grootste drukte is altijd op vrijdag en zaterdag
Vandaag, woensdag, is het nog rustig
De kampeerbeurs hier in de hallen van het Elmia complex is niet te vergelijken met die in Düsseldorf, nog maar zo kort geleden. Vanaf vandaag tot en met zondag komen er naar schatting zo'n 30-35.000 bezoekers binnen, de CaravanSalon ontving 255.000 bezoekers. De omvang is hier ook heel veel geringer: in een dag kun je alles  zien, wat in Düsseldorf en in januari in Stuttgart onmogelijk is. De Kampeer en Caravan Jaarbeurs, daar heeft het meer van weg. Maar dan met veel ruimte voor de Scandinavische merken. De Kabe fabriek staat hier dichtbij: zij hebben dan ook verreweg de grootste stand.

Nieuws is hier niet te vinden, na de CaravanSalon. In de mooie perskamer - gratis koffie, cake, broodjes, fruit - is weinig volk: ik ben de enige schrijver/fotograaf uit Nederland, de rest is Scandinavisch. Er is een persconferentie, maar in het Zweeds: die hebben we dus maar laten schieten.

De redactie van één van de grootste camperbladen in Zweden ken ik al jaren vanuit ons bezoek aan Düsseldorf. Hier hebben zij een eigen stand.

10 september 2024

Zweden: het mag wat groter

Staan op de beurzen in Nederland en Duitsland de hallen vol buscampers en kleinere campers, in Zweden heeft men de ruimte voor meer grotere voertuigen en aanhangers. Zoals deze caravan, waarmee tunnels en viaducten bepaald een uitdaging worden.

We zijn via een zij-ingang al even een hal in geslopen: de beurs hier in Jönköping gaat morgen pas open.

Het belangrijkste nieuws van Kabe is zonder twijfel de terugkeer van de Classic. Hier als prototype nog op de 'oude' Fiat Ducato, maar straks uiteraard op het nieuwste model uit Italië. Waarom deze terugkeer? Een kwestie van prijs. Een woordvoerder: "Er is een groep mensen die een Kabe willen maar daarvoor net niet genoeg geld hebben. In dat segment willen wij de concurrentie aangaan met andere merken: wij zijn in die prijsklasse nu niet aanwezig." Mercedes of Fiat, dat scheelt bijna 25.000 euro, volgens mijn zegsman hier.

De Chinezen komen!

Het kon natuurlijk niet uitblijven: Chinese campers. Kamperen is ook in China populair en op de CaravanSalon in Düsseldorf stonden drie Chinese campers, alle van het type alkoof (slaapvertrek boven de cabine). De voertuigen, op een degelijke Iveco, zien er best goed uit! 

09 september 2024

Is een camper testen leuk?

Het is, boven dit stukje, zeker geen retorische vraag die dus automatisch en zonder omwegen met 'ja' beantwoord kan worden. Natuurlijk is het leuk, zeker als het een prachtige 'machine' betreft als de Mercedes Spinter, waarop deze Kabe is gebouwd. Maar als je met de eigen camper naar de fabriek rijdt en daar alles moet overzetten is het ook een hoop 'gedoe'. Wat zit er wel in, wat niet? Ha, een snoer, dat is fijn. Op de eerste camping blijkt het echter aan de korte kant. Toiletvloeistof aanwezig? 

Enfin, het kost pakweg anderhalf uur voordat de eigen camper op slot gedaan kan worden en de testwagen gestart. We rijden een week rond in de Kabe Novum Light 750 GLB. 

Alle gebruiksaanwijzingen in de Kabe zijn alleen in het Zweeds. Lezend is daar best een en ander van te begrijpen, maar lastig is het wel. Ook het Mercedes dashboard krijg ik (nog) niet op een andere taal ingesteld.

De Adria mag een weekje uitrusten op het fabrieksterrein. Alles uitgezet, de zonnepanelen houden de accu dan zeker vol. Want er komt weer zon aan.

08 september 2024

En de oudste Europese camperfabrikant is...?

Het is vandaag de laatste dag van de CaravanSalon in Düsseldorf. Ik was er vorig weekend en zag toen deze camper staan, op basis van een Renault. Notin? Ik had er nog niet eerder van gehoord. Maar het blijkt de oudste camperbouwer van Europa te zijn - nu in 2024 opgenomen in de Trigano groep.

De eerste camper van Notin rolde in 1921 uit de Franse fabriek. Het exemplaar op de foto is uit 1951, dus bijna 75 jaar oud! Of het voertuig nog zelfstandig kan rijden weet ik niet maar betwijfel ik...  

Notin is een kleine speler in de markt. Er rollen zo'n 250 campers per jaar uit de fabriek. Opmerkelijk detail (..): de buitenzijde is volledig polyester. Het laatste model is de Ostrava, een halfintegraal op een Mercedes Sprinter 315. 

07 september 2024

[Trip 105] Onderweg zijn: wat is dat toch heerlijk

Gratis plek bij zwembad.
We zijn, met de camper uiteraard, onderweg: via Duitsland en Denemarken zijn we gisteren aangekomen in Zweden. Bij een jachthaven ten noorden van Malmö vonden we een prima camperplaats, met alles wat je als camperaar maar wilt. Inclusief een restaurantje en een ijstentje.

Onderweg zijn is zó leuk. Zelfs als je een splinternieuw appartement hebt.

Alle foto's: telefoon Pixel 7.

Deze camperplaats in Zweden kost 31 euro, met stroom en sanitair.

06 september 2024

[Trip 104] CaravanSalon Düsseldorf

In de rij op P1 bij de CaravanSalon.
Het was weer bijzonder plezierig op de CaravanSalon! Best genoeg nieuws te vinden, prima plekje met de camper op P1, goed weer om dagelijks heen en weer te fietsen en koffie en eten in de perskamer. 

Het resultaat van mijn zoektocht naar nieuws verschijnt later in Autoweek Campers en Bobil og Caravan Magasinet (Noorwegen).

Er zijn ook collega's die een buscamper maar niks vinden. Zij willen een camper in een bus. Nou, dat kan ook.


Cap Land op Ford

In de serie Select is de Cap Land van Rapido op Ford Custom nieuw, op een L2 chassis van 5,45 m. Het voertuig is aan beide zijden voorzien van een schuifdeur, wat de toegang bijzonder gemakkelijk maakt. Er zijn twee bedden: het bovenbed is 2,08 x 1,3 m, het beneden te vormen bed is 1,93 x 1,24 m. Er zijn ook vier zitplaatsen. Eberspaecher verzorgt de verwarming. Er kan 50 liter drinkwater mee, evenveel grijs water en twee kleine gasflesjes (alleen voor koken).

Met een lengte van 5,45 m, een breedte van 2,03 m en een hoogte van 2,04 m is dit niet alleen een gemakkelijk te parkeren camper, maar ook een voertuig dat elke dag gebruikt kan worden. Voor woon-werkverkeer, voor een klus op locatie en voor een paar dagen weg met het gezin.

04 september 2024

Grote 'toys' voor stoere 'boys'

Op de Vestingdagen Hellevoetsluis 2024 stond ook een aantal bijzonder fraaie Amerikaanse trucks, met en zonder aanhanger. Mijn aandacht ging uit naar één van de trucks, die ik eerder zonder aanhanger in Hoeven op de American Day had gezien. Nu stond deze er met aanhanger, ingericht als camper en natuurlijk in de Amerikaanse stijl.

Meer foto's: klik hier

Andere, meer historische voertuigen, stonden er ook. Zoals deze Daf-vrachtwagens. Zo één - de blauwe op de foto hiernaast - had ik er als kind van Dinky Toys. Die zit nog steeds haarscherp in mijn geheugen. Het was een tankauto: rode cabine, donkergele tank.

02 september 2024

Sportieve buscampers van Rapido

Nieuw gezicht voor Fiat Ducato
Onder de naam Dreamer (in Frankrijk: Campérève) brengt Rapido een groot aantal buscampers en camperbusjes uit. Er zijn twee series: Fun en Select. In de serie Fun – vijf modellen – is één nieuwe indeling: de Camper Sport. De naam maakt al duidelijk welke doelgroep Rapido hier voor ogen heeft: sportievelingen die op pad gaan met de nodige spullen. Klimmaterialen, fietsen, steppen, opvouwbare kano’s en nog veel meer. 

Het bijzondere van de Camper Sport is dat de grote garage achterin door de gebruiker naar behoefte kan worden aangepast. Er zijn vier zitplaatsen en drie slaapplekken: twee achterin en een extra bed op de dinette. Het bed achter kan elektrisch omhoog worden gebracht om de maximale bagageruimte te creëren. Bovendien kan het achterste deel omhoog worden geklapt om de volledige bushoogte te benutten. Al was het maar om je om te kleden, bijvoorbeeld na een rit door de blubber.

De Camper Sport is 6,36 m lang en wat hoger dan de standaardbus van Fiat: 288 cm. De natte cel is door een draaiende wand zowel toilet als douche. Natuurlijk rijdt de Camper Sport op de nieuwe Fiat Ducato.

Levelsysteem voor buscampers