7.8.22

Trip 72: Zwitserland en de Habsburgers

Camping Sulz, Künten

Stekker   Vanmiddag arriveerden we op camping Sulz in Künten. Veel stacaravans, een restaurantje, wij staan op een stuk gras met tenten, caravans, daktenten en campers. Voor de stroom heb je een aparte stekker nodig: die kon ik gelukkig lenen op de camping.
 
 
 

Fraai winters berglandschap
Fiets   Om 15:00 uur begint de rondleiding in slot Habsburg. Volgens de campingbaas - die ook aardig Nederlands spreekt - een half uurtje fietsen, volgens de overburen die daar in de buurt wonen 70 minuten fietsen. Google sluit zich bij de overburen aan... wij nemen dus de Twin. Ruim op tijd zijn we er, zodat we ook onderweg nog wat kunnen fotograferen. 

Gids   De rondleiding, door een historicus, was alleraardigst. De Oostenrijkers vinden het niet leuk, maar de geschiedenis van de Habsburgers is toch heus hier, in Zwitserland, begonnen! Onderweg reden we door het dorpje Mellingen. Daar parkeerden we op een P van een supermarkt, die open leek: alles stond gewoon buiten! Maar de winkel is de hele zondag dicht en alle producten staan er onaangetast. Mooi dat dat hier kan. Op de camping aten we Flammkuchen. Heerlijk. De kosten van deze camping: zo'n 34 euro per nacht. Met stroom.

Nieuwbouw   Wat we nu van slot  Habsburg zien is eigenlijk het laatst aangebouwde. Van het oorspronkelijke bouwwerk zijn slechts de fundamenten en stukjes muur over. 


 

Reconstructie   Gids Barbara Stüssi van Museum Aargau laat zien hoe slot Habsburg er ooit uitzag. Alleen het nieuwste, rechtse gedeelte is nu nog in gebruik (restaurant, vergaderzaal, evenementen, huwelijken).

 

 

 

Huis   Slot Habsburg diende als woning, maar had zeker ook verdedigende taken. Muren van twee meter dik zeggen daarover genoeg. Je hebt een mooi zicht op de omgeving - de vijand kan niet ongemerkt dichterbij komen.


Mellingen.Veilig   Alles staat gewoon buiten, terwijl de winkel de hele zondag gesloten is.

Hieronder: de fietsen hadden we op de camping laten staan. Zodat we wat gemakkelijker konden parkeren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

HELDEN gezocht