28 mei 2023

Maart 2024 editie 3: Camper11Stedentocht Friesland

Rij mee   Na twee geweldige edities in vorige jaren rijden we* volgend jaar opnieuw een heuse Camper11Stedentocht - van 11 tot en met 21 maart 2024. In elf dagen dus met maximaal elf campers. De tocht kun je zeker ook individueel volbrengen, maar voor een groep worden extra activiteiten ingepland. Daarnaast is er de gezelligheid onderweg en op de overnachtingsplekken.

Meld je - vrijblijvend, op info@willemlaros.nl - aan voor deze Camper11Stedentocht, dan houd ik je via e-mail op de hoogte. 

Alle (voorlopige) informatie over de tocht (route, overnachtingsplekken en meer) vind je HIER

*Camperplaats Leeuwarden i.s.m. Laros Tekst & Fotografie

26 mei 2023

Trip 86 Maxxfan en LPG-fles gemonteerd

Verboden   Lang heb ik getwijfeld: een LPG-fles monteren of niet. Onze winterse trip naar Spanje en Portugal heeft mij over de streep getrokken. Op de heenweg zaten we al met één lege Benegasfles (alleen in NL om te ruilen voor een volle) en liep de boiler leeg door de vorstbeveiliging. Daarna stonden we zoveel mogelijk aan de stroom - we hebben een Truma Combi 6E, die op gas, stroom of stroom en gas kan werken. Hadden we toe LPG gehad, dan hadden we dit probleem niet gehad. Waarom dan de twijfel? Welnu, in Nederland mag je geen LPG-flessen vullen, ook niet met een buitenaansluiting. Dat 'iedereen' dat toch doet doet aan het verbod niets af. 

Warmte   In de zomer is het juist weer de warmte die binnen te veel kan oplopen. Een airco wil ik per se niet: te zwaar, te veel geluid, altijd stroom nodig. Ik las veel positieve berichten over de Maxxfan: een dakluik met ventilator die kan blazen en afzuigen of de lucht in beweging kan brengen met een gesloten luik. En hoewel een grijs exemplaar mooier op een grijze bus staat koos ik toch voor de witte uitvoering: die laat minder (!) licht door. Wel zo fijn, 's morgens vroeg in de zomer.

Hieronder de verschillende stappen om dakluik en gasfles te installeren. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door PLA Campers in Neede (placampers.nl).

19 mei 2023

Santspuy: asperges en wijn

Manon en Johnno tellen de deelnemers voor vertrek.
Fietsfiets   Manon en Johnno van camperplaats De Rucphense Weide organiseerden een fietstochtje naar Etten-Leur, voor een bezoek aan Santspuy, een boerderij voor asperges en wijn. We kregen uitleg over zowel de asperges als de druiven. Enkele opmerkelijke zaken: de asperges worden gestoken door een vaste groep Roemenen, die in die periode in chalets op het terrein verblijven. Na een aantal jaren kan de grond tot wel vijftien jaar niet worden gebruikt voor asperges. Asperges steken is een zwaar en secuur werkje. Ervaren stekers produceren heel wat kilo's per uur. Ze werken van zes uur 's morgens tot in de avond. Steken, maar ook wassen, selecteren, snijden en schillen.

Rekensom   De 5000 kg druiven van verschillende rassen leveren zo'n 6000 flessen wijn op, die goed zijn voor slechts vijf procent van de totale omzet van het bedrijf. 85% van de omzet komt van de melkkoeien, 10% van de asperges.  

16 mei 2023

Fietsendieven actief

Op slot   Heel vervelend: vannacht is er (weer) een fiets gestolen vanaf camperplaats Rucphen. Een elektrische, op slot, onder een hoes. De hond van de eigenaar van de CP heeft flink geblaft, daardoor is het wellicht bij één fiets gebleven. Manon van de CP zag vanmorgen dat het hek 'verkeerd' open stond en dat er fietstassen op het fietspad lagen... Ergerlijk, stuitend! Blijf gewoon met je poten van andermans spullen af.
We kunnen de fietsen nu in de schuur zetten hier. Op slot, schuur op slot, hond dichtbij en een camera. Nou, die blijven vannacht wel staan...

Wonderlijk   Vandaag hebben wij de wonderpan aan het werk gezet. Eerst voor een kruidcake, daarna voor gebakken aardappeltjes. Het was - en is nog, wat de cake betreft - weer heerlijk.

15 mei 2023

Schone camper (exterieur) zonder water

Droog   Een proefpakket bevat een fles voor de ramen, voor de wagen en voor extra vuile onderdelen, zoals de velgen of de van insectenbeten voorziene voorzijde. Drie flessen dus en drie - wasbare - microvezeldoeken. De essentie van het product is een schone auto/camper zonder water te gebruiken. En dat vindt het milieu prettig.
Ik ben over het resultaat meer dan tevreden. Het werkt prettig, geen gedoe met emmers water en bovenal: de Adria Twin staat er weer als nieuw bij! Goedkoop is het niet: het proefpakket kost EUR 50,70. Al kun je daarvoor heel wat keertjes de camper reinigen.
Bestellen kan hier: https://www.ecogreenautoclean.nl

Met de personenwagen is de wasstraat wel handig en snel, maar met de camper de wasstraat in lijkt mij geen goed idee. Zonnepaneel, opening voor kachel, 'schoorsteentje' badkamer, dakluiken...  

13 mei 2023

Adria campers op CP Rucphense weide

Slovenië   Het is hier vergeven van de Adria's, dit weekend. De Adria Kampeerauto Club houdt hier een clubweekend. Wij zijn geen lid - en worden dat ook niet... - maar we vallen met onze Twin niet op. Hoewel: het zijn vrijwel allemaal halfintegrale en integrale Adria campers die hier staan. Buscamperaars zijn wat minder 'merken-club-mensen', vermoed ik.

Club   Allemaal Adria's. En je ziet: onze Twin valt niet (en wel) op. De mensen van deze prettige camperplaats organiseren zelf ook veel evenementen. 'Het is voor ons even wennen dat de Adriaclub alles in eigen beheer doet.' Al vinden ze dat prima natuurlijk.

Bandenspanning: regel het zelf

Veren   De juiste bandenspanning onder onze camper is van groot belang voor de veiligheid, de levensduur van de band en het comfort onderweg. Bij CarSupport vernam ik dat het zeker niet nodig is banden altijd tot hun max op te pompen. "Alleen als je graag wil stuiteren raden wij dat aan", vertelde men mij lachend. Dus geen 4,5 bar meer onder onze Adria Twin, maar 3,8 voor en 4,0 achter. In combinatie met de CarSupport veren en Koni FSD schokdempers levert dat heel veel extra rijcomfort op, weten wij sinds anderhalf jaar.

Pomp   Elke keer weer naar een benzinestation, garage, dealer of andere plek met een meter voor de bandenspanning, daar komt zelden iets van. Ik neem de luchtdruk in de camperbanden dus in eigen hand. Met de Donrox A922 - nog geen honderd euro - kan ik altijd en overal de bandenspanning van camper, auto en fiets regelen. Oppompen en lucht laten ontsnappen, het kan allemaal. Ook voor een bal oppompen wordt een verloop meegeleverd. Pompen gebeurt met de ingebouwde accu of met de meegeleverde 12V-aansluiting. 

Display   Het apparaatje werkt prima. De bediening lukt goed, de eerste keer even de gebruiksaanwijzing erbij houden. Puntje van kritiek: de leesbaarheid van het schermpje. Te weinig fel (buiten in de zon) en te kleine cijfers. 


10 mei 2023

Fietstochtje Rucphense bossen en heide

Bomen   Fietsen doe je in Brabant. Bijvoorbeeld vanaf camperplaats de Rucphense weide. Ik verbond twee lusjes aan elkaar, samen nog geen 30 km. Veelal door bos en over de heide. Met af en toe waarschuwingen dat het een militair oefenterrein is - maar daar heb ik verder niets van gemerkt.

Fietspaden   Het ruikt heerlijk in een fris voorjaarsbos. Als je stopt zingen de vogels je van alle kanten toe. Ik dronk een kop koffie op camping de Posthoorn. Nou, camping: voornamelijk stacaravans. Het is dus geen aantrekkelijk terrein meer voor mobiele kampeerders.

08 mei 2023

Uitbreiding CP de Rucphense weide

Aanleg jeu de boulesbaan
Meer plek   Op camperplaats de Rucphense weide wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van het aantal plaatsen. Er komen plaatsen bij met stroom (verhard) en zonder stroom (onverhard). Ook zal er water zijn bij het nieuwe veld. Op het bestaande terrein is de toegangsweg naar de Engelse (!) rotonde verhard en wordt er gewerkt aan een jeu de boulesbaan. Ook komt er een centrale plek tussen vier fruitbomen in een krat met picknicktafels op grind.

De nieuwe plekken
Nieuw   Zicht op de nieuwe plekken. Rechts de verharde met stroom, links op het gras de plekken zonder stroom. Met steeds meer zonnepanelen op camperdaken en lithiumaccu's binnen een prima aanvulling.

Viva kamperen magazine 2023: thema Oostenrijk

Ik leverde ook 
de omslagfoto. 
Thema Oostenrijk   In het jaarlijkse magazine - oplage 180.000 ex., jaargang 9 nu - van de dealers van Viva kamperen in ons land staat elke keer een vakantieland of -regio centraal. Dit jaar is dat Oostenrijk. Ik mocht weer teksten en foto's leveren voor dit nummer.

Volgend jaar is het Kroatië: in juni bezoeken we dit land met onze camper ter voorbereiding van het nummer dat in maart 2024 verschijnt.

Inhoud   Hier krijg je een indruk van de onderwerpen die aan bod komen. Alle foto's zijn van mijn hand.


06 mei 2023

Trip 85 [6 en slot] Een nieuwe camping - met camperveld

Drenthe   Gisteren reden we naar een camping in Drenthe: Bospark Aagjeshoeve in Schoonoord. Ik had daar een afspraak voor 'een portret' in Autoweek Campers. Daarna reden we weer naar onze 'vaste stek' in Rucphen - hier blijven we voorlopig even staan.
Bospark Aagjeshoeve is nog maar jong: het is nog in opbouw. Er zijn drie grote velden, één is er bestemd voor campers. Het is een grasveld: bij veel regen heb ik mijn twijfels of je hier wel zonder problemen overheen kunt rijden. Maar gisteren was het in elk geval geen probleem. Het terrein heeft een prima plek voor het legen van toilet en de grijswater tank en voor het innemen van drinkwater. Er zijn ook stroom op elke plek en een kraan.

Wandelen   Vanaf het terrein loop je zo het bos in: op 100 meter ligt D49, een hunebed.



03 mei 2023

Trip 85 [5] Een addertje... op het gras

Nat   Nou, dat zeg ik 'em niet direct na, maar ik weet precies wat Jac. P. Thijsse bedoelt. Het is hier onvoorstelbaar mooi, op en rond het grootste natte heidegebied van Europa.

Slang   De meest bijzondere waarneming vandaag was een adder, die lag te zonnen nabij de radiotelescoop van Dwingeloo. Een vrouwtje, wist een knulletje. "Want alleen een vrouwtje is zo licht." We hoorden de specht timmeren, we zagen groenlingen, veel huismussen, zanglijsters, ganzen en: de schaapskudde. Eén van de, moet ik zeggen.


02 mei 2023

[Trip 85 [4] Wandelen en fietsen in Drenthe

Tijd   Op zo'n dag zonder verplichtingen zetten wij geen wekker en doen we oneindig lang over ontbijten, nieuws lezen, tanden poetsen, wassen en aankleden. Lunchen deden we buiten de deur vandaag. Het is een frisse, bewolkte maar droge dag. Wandelweer. We lopen een flink deel onverhard. Drinken koffie in de Bospub. 

[Foto's: telefoon Pixel 7]

Bollen   Hier dichtbij de camperplaats staan tulpen in bloei. Als morgen de zon schijnt fiets ik daar nog even naar toe. Met een telelens op de camera en een statief er onder.




01 mei 2023

Trip 85 [3] Drenthe - mijn favoriete provincie

Hun bed   Heerlijk, we zijn in Drenthe. Geen provincie zo mooi als Drenthe. Jawel, de Achterhoek is ook mooi en er zijn nog meer mooie stukken. Maar Drenthe... en niet alleen voor de hunebedden.

Schieten   In Drenthe hebben ze het wel moeilijk met de wolf. Velen zien dit indrukwekkende dier liever gaan dan komen. Maar ja, het vond helemaal uit zichzelf de weg naar hier... en eeuwenlang leefden er ook wolven in ons land. Gaat het een keer goed met de natuur is het weer niet goed! (In februari van dit jaar werden er 52.000 schapen in slachthuizen gedood. Dat vinden we wel 'normaal'.)

Levelsysteem voor buscampers