16 augustus 2021

Trip 49 [10] Poelhuis landgoedcamping en 'Ode aan het landschap'

Coulissen   Onderweg naar landgoedcamping Poelhuis genieten we al volop van het vele moois dat de Achterhoek te bieden heeft. Het coulisselandschap is zó afwisselend, groen, mooi. Nog even het geheugen opfrissen: Een coulisselandschap of bocagelandschap is een halfopen landschap dat wordt gekenmerkt door een lapjesdeken van kleine onregelmatige percelen die worden afgeschermd door heggen, houtwallen of muurtjes. Door de beplanting en bebouwing heeft dergelijk landschap het karakter van een toneel met coulissen, vandaar de benaming "coulisselandschap". Tijdens een gang door een coulisselandschap ziet men hierachter landschapselementen verdwijnen en even later weer verschijnen.

Het kunstwerk vordert al aardig
Landschap   In 2021 werkt Achterhoek Toerisme samen met zes andere partners in het themajaar ‘Ode aan het landschap’ dat meer kennis, aandacht en waardering wil genereren voor ‘ons eigen’ Nederlandse landschap. Een jaar lang zijn er kunstprojecten, 
tentoonstellingen en excursies in heel Nederland, waaronder de Achterhoek.

Betonsilo's   Vanaf 9 augustus is kunstenaar Zenk One (Robin Nas) aan de slag gaan op de wanden van de twee betonsilo’s op het terrein van Sibelco in Winterswijk. Sibelco wint kalksteen in de Steengroeve, die al sinds 1932 in gebruik is. De kalksteen wordt vermalen en gebruikt in de wegenbouw en de kunstmestindustrie. Al jaren vindt in de groeve onderzoek plaats naar mineralen en fossielen door professionele en amateurpaleontologen. Jaarlijks trekt de Steengroeve tussen de 2.000 en 3.000 bezoekers uit heel West-Europa.
De entree van landgoedcamping Poelhuis in Winterswijk.
Rust en ruimte, met comfort. Fijn terrein, Poelhuis! Onze camper staat met z'n wielen op verharde banen. Stroom, water en afvoer bij de plek. Twee campers, enkele vouwwagens en tenten, verder caravans.
Prachtig, zo'n 'landschapselement'.
We dronken een kop koffie bij Rosenhaege (tuinaanleg, kijktuinen en meer). In hun Celtic koffiehuis serveren ze gebak, zoals de Celtic Goose en Celtic White Horse, heerlijk appelgebak met slagroom en vanillesaus, in de zomer grote stukken aardbeien- of frambozen kwarkgebak en speciale koffies. Wij beperkten ons tot een 'koffie verkeerd'.







Wij besloten onze avond met een maaltijd vanaf de Skotti. Vegaburgers en garnalen. Met omlijsting van onder meer een Nederlandse rode wijn (Colonjes).
Dat zit er trouwens vandaag niet in: het is fris, bewolkt en er waait een stevige wind. De miezerregen krijgen we er gratis bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten