19 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [9] Weer onderweg na storm Eunice

Eunice   Vannacht om half drie was Eunice een beetje uitgeraasd. Dat ik dat gemerkt heb geeft aan dat het qua slaap weer geen topnacht was. Er kon in onze opstelling eigenlijk niets gebeuren, maar toch val ik dan maar moeilijk in slaap... Vanmorgen stonden we er allemaal ongeschonden bij. 

Voortent   Bij de buren schuin tegenover ons was niet alles meer blijven staan. Elders op de camping viel de schade mee: wat struikgewas, hier en daar een tentflap. 


Poiesz   Een moeilijke naam, die supermarkt in Workum. Maar een prachtige winkel waar ze alles hadden dat wij wilden - en nog veel meer. Achter de winkel hadden we nog een mooi zicht op Workum.
Bieb   In Bolsward haalden we een stempel en dronken we koffie. Wat een prachtig historisch gebouw staat er in die stad!
Raadhuis Bolsward   De ontwerper en bouwmeester is Jacob Gysbert, de vader van de Friese dichter Gysbert Japicx. Het raadhuis werd gebouwd in de jaren 1614 - 1617 in de stijl van het Fries maniërisme. Het verving een gebouw uit 1474. Boven het trapbordes, dat in 1768 werd vernieuwd, bevinden zich boven de hoofdingang drie beelden met gouden voorwerpen: een weegschaal, een anker en een boek. Daarboven bevinden zich nog een beeld en een zonnewijzer. Het gebouw heeft aan de bovenzijde van de voorgevel een fries met rolwerk: een zogenaamde rolwerkgevel.
Het stadhuis heeft een achtkante toren met een luidklok (1619) van Hans Falck, een klok (1680) van Petrus Overney en een beiaard uit 1955. Op de grote klok van het klokkenspel staat het volgende randschrift: Tel zorgvuldig de uren welke mijn stem verkondigt: een van die vele zal uw laatste zijn.
In het souterrain bevond zich ook een waag en was daardoor een van de Waaggebouwen in Friesland die in een stadhuis was gevestigd. Er hangt nog een grote weegschaal. De gevangenpoort leidde naar de gevangenis boven in het gebouw. Onder de zolder van de toren bevindt zich een Oudheidkamer.
In de periode 1892 tot 1895 werd het stadhuis gerestaureerd naar een plan van de Rotterdamse architect Jan Verheul.

Elf   Natuurlijk ook in Bolsward aandacht voor 'onze' tocht. Zonder campers, met schaatsen.
Tjerkwerd   Natuurlijk bezochten we ook het Elfstedenmonument. In een oude krant lees ik: 
Afgelopen vrijdagavond presenteerde de kunstenaar prof. Pieter Jan Stallen in Tjerkwerd in het Waltahûs zijn kunstwerk Fyftjin en Fierder aan de dorpelingen. Het ontwerp van het kunstwerk werd door de ‘Mienskip’ van Tjerkwerd enthousiast ontvangen. Stallen gaat de dorpelingen ook bij de uitvoering van het kunstwerk betrekken. Ze mogen model staan voor de silhouetten van de toeschouwers bij de tochten van de vorige eeuw. “Leuk toch als je straks kunt zeggen ‘kijk, die daar, dat ben ik !’ , dan gaat het wel écht bij Tjerkwerd horen”, aldus Stallen.
Boven Tjerkwerd, zo halverwege de route, ligt volgens de kunstenaar de mooiste locatie voor de 15 silhouetten waarmee hij het trotse verleden van de 15 tochten wil verbeelden: aan de weidse noordkant van het dorp 14 toeschouwers die een eenzame schaatser aanmoedigen die begint aan ‘de hel van het Noorden’. Sommigen als fotograaf uit die tijd. Het enthousiasme van de bewoners van Tjerkwerd werd nog groter toen Stallen liet weten dat juist dié eenzame schaatser het kunstwerk ook wel eens zou kunnen komen onthullen: W.A. van Buren, want het silhouet voor ‘86 is het silhouet van onze toen 18-jarige Koning.
Een stuk verderop bij de brug in het dorp komt het silhouet te staan van een vader met kind op zijn schouders. Allebei hoopvol in de verte kijkend. Met dat beeld koppelt de kunstenaar het trotse verleden aan de toekomst van de Elfstedentocht: Fyftjin en Fierder! De eerstvolgende tocht wordt dan mogelijk ‘Fierder’ gesymboliseerd door een silhouet met ‘selfie’!

Ontdekkingen   Wat een prachtig schip... Het heroïsche verhaal van Willem Barentsz is een van de meest aansprekende gebeurtenissen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis.
Willem Barentsz wordt wel als een van onze beroemdste ontdekkingsreizigers beschouwd.
Een schip reconstrueren en bouwen volgens de bouwmethode van het einde van de 16e eeuw levert een schat aan nieuw inzichten op in de bijzondere Hollandse scheepsbouwtechniek. Het is een uitdaging voor diegenen die er aan bouwen. De Stichting Expeditieschip Willem Barentsz laat dit stuk Hollands glorie herleven.

Uiteindelijk 'landen' we met negen campers op Bloemketerp - waar we vanavond gezamenlijk dineren en vanavond of morgenavond bowlen. Morgen naar het Planetarium (stempel 10) en een stadswandeling maken (GPX-route).





  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten