28 februari 2022

Trip 65 [4] Sneeuwschoenwandelen vanuit Les Arcs 1800

Sneeuwschoen   Na een ontmoeting met een vertegenwoordigster van het bureau voor toerisme hier vanmorgen stond de rest van de dag in het teken van een sneeuwschoenwandeling. Op de foto hiernaast liggen de spullen klaar: rugzak met daarop onze sneeuwschoenen, stokken, bergschoenen. Verder brood mee, beetje drinken. En een camera, de lichte Fuji X-T30 met de 23 mm.

Rug   Net voor vertrek buk ik om iets te pakken en au - het schiet in mijn rug. Dat ik desondanks de hele tocht - 2,5 uur - heb kunnen sneeuwschoenwandelen mag een wonder heten.

Funicular   Een kabelspoorweg is een spoorweg, geschikt voor een kabeltrein, d.i. een trein die over een steile baan door een kabel wordt voortgetrokken. In het Engels en Frans wordt deze respectievelijk funicular en funiculaire genoemd. Om het autoverkeer te ontmoedigen is deze in Bourg-Saint-Maurice gratis voor de mensen die met de trein komen. (En voor ons, met dank aan het bureau voor toerisme.)
Frans   De gids spreekt redelijk Engels, maar met een groep vol Fransen komt daar niet zoveel van. Voor het lopen maakt het niet veel uit. Hij vertelde onderweg iets over de bomen, de wolf, eekhoorns, reeën en het zware leven vroeger in de bergen.

Radio   Geen DAB+ in Frankrijk, daar kan ik mee leven. Maar een fatsoenlijke muziekzender, waarom is die er niet? Tientallen zenders met alleen maar geklets... En vind je een keer muziek, dan gaat dat na twee minuten ook weer over in praten - waarvan ik niets versta (maar dat is alleen aan mijzelve te wijten). Een klassieke zender? Ik vind 'em niet.

Thee   Natuurlijk is er onderweg een korte pauze. De gids heeft een cake bij zich en lekkere thee. Nou, dat gaat er wel in bij de deelnemers - een groep van tussen de 10 en 68 jaar, inclusief een zwangere Belgische.























Super   Vanmorgen boodschappen gedaan in de Super U, schuin tegenover de camping. Onvoorstelbaar, wat een grote winkel. De volgende keer neem ik mijn fiets mee om van het brood naar de zuivel te komen. De afdeling wijn is naar schatting zo groot als de AH waar we in BoZ alle boodschappen doen. En o wee als je met je boodschappenkarretje voorbij de kassa rijdt - dat is hier niet toegestaan. Verder pakt iedereen alles eerst in om daarna pas te betalen. Je moet dus geen haast hebben bij het boodschappen doen. 

Gids   Onze route vandaag: lopend naar kabeltrein - naar Les Arcs 1600 - met de auto door de gids naar Les Arcs 1800 gebracht - stoeltjeslift - terug lopen naar de auto. De gids zette ons uiteindelijk af op de camping.

Autovrij   Een Parijse in het gezelschap, die goed Engels sprak, vertelde dat Les Arcs in de vorige eeuw was opgezet om wintervakanties voor de middelklasse mogelijk te maken. Het uitgangspunt was: autovrij. Maar daar is niets meer van over: het is nu één grote parkeerplaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten