12.2.22

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [2] Stadswandeling Leeuwarden

IJs   Onze eerste nacht in Leeuwarden heeft wel iets weg van de ' echte' Elfstedentocht: het vriest en 's morgens zijn alle voertuigen voorzien van een laagje aangevroren water. Ook de fietszadels zijn wit. Van een onbewoonde camper is de vorstbeveiliging gaan werken: er loopt water uit die op de straat bevriest.
 
Gids   Op het programma vandaag: een stadswandeling met gids door Leeuwarden. Er zijn er die met hun camper (Vito) een parkeerplek in de stad vinden, er zijn stadsbusgebruikers en fietsers. We treffen alle liefhebbers van een stadswandeling bij de scheve toren - de trots van Leeuwarden.

Miniatuurtjes   Michel Tilma (1970) is de man achter de Miniature People Leeuwarden. Hij is een geboren en getogen Leeuwarder en trots supporter van SC Cambuur. In 2012 nam zijn leven een andere wending. Drie hersenbloedingen zorgden ervoor dat hij het roer om moest gooien.
Naar het voetbalstadion of opstap zat er even niet meer in. Tijdens zijn revalidatie zocht Michel naar iets nieuws. Zo kocht hij in mei 2013 een camera. In fotografie vindt hij zijn rust. In 2016 ontdekt hij de ‘miniaturenfotografie’. Meer info: hier. De eerste die we (kunnen) zien bevindt zich op de CP Leeuwarden. Met: een minicamper natuurlijk.

Scheef   Waarom deze toren de scheve toren heet? Nou, kijk....
Leeuwarden is gebouwd op drie terpen. De bouwers van deze toren, die boven de Dom van Utrecht uit had moeten stijgen, hadden niet in de gaten dat ze startten half op en half naast de terp. Halverwege is nog geprobeerd met een knik weer recht omhoog te gaan, maar helemaal gelukt is dat niet. Helemaal niet eigenlijk.
Bernard   Eén van onze gidsen was Christina. Een Duitse die in de tien jaar dat ze in Nederland woont beter onze taal heeft geleerd dan ooit prins Bernard gedurende zijn hele leven. Ze vertelde veel en dat deed ze heel enthousiast. Afkomstig uit Schwerin: een prachtig slot staat daar (Oranjeroute!). Schwerin, in de voormalige DDR, is verbonden met de Nederlandse koningin Wilhelmina en haar echtgenoot, prins Hendrik. Tijdens hun huwelijksreis in 1901 logeerden ze in het slot, waar Hendrik (1876-1934) een deel van zijn jeugd had doorgebracht.

Straatkunst   Veel mooie en interessante straatkunst in Leeuwarden. Waartegen je gewoon je fiets kunt zetten.

Adam   Er was ooit een astronaut die eenmaal 'boven' zei: "Ik zie God." Toen ze beneden vroegen hoe Hij er uit zag luidde het antwoord: "Zij is zwart." Daar moest ik aan denken bij het zien van deze Eva...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

HELDEN gezocht