20 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [10] Franeker: stempel 10

Wij zijn niet de enige gasten hier...
Beweging   Een hele nacht slapen in een (bus)camper die niet schudt: het is gewoon even wennen. Het is nu zondagmiddag in Franeker en gelukkig zit er weer wat beweging in... windkracht 7 wordt het vandaag. 

Franeker Wat een mooi stadje is dit toch ook weer.

Onze tocht wordt ook op andere plekken gezien en gevolgd. Kijk maar.

Sterren   Een heel bijzondere plek: het Planetarium in Franeker. Goed voor stempel 10, maar toch vooral een blijvende verbazing hoe iemand dit heeft kunnen bedenken, uitrekenen, bouwen... Met een heldere, begrijpelijke en adequate toelichting.

18e eeuw   Alles werkt met hout en spijkers. Aangedreven door slingers, die door gewichten in beweging blijven. Het is meer dan verbazingwekkend. Gebouwd zonder alle hulpmiddelen van nu.

Niet   Blijken ze in het Planetarium ook nog een uitstekende koffie verkeerd te serveren en even later zelfs een lunch voor veertien man. Hulde!
Veel meer   Natuurlijk is de kamer met het sterrenstelsel in de woonkamer het hoogtepunt van het Planetarium. Maar daarnaast is er nog veel meer te zien.

Wol   Ook voor het oorspronkelijke beroep van de bedenker en maker van het Planetarium, Eise Jeltes Eisinga ( Dronrijp, 21 februari 1744 - Franeker, 27 augustus 1828), is aandacht. Wolkammer.
Bal   Wie het bowlen uiteindelijk gewonnen heeft? Geen idee. Meedoen was belangrijker dan winnen.

Vandalisme   We staan op vreemde plekken, maar wel beschut en met veel voorzieningen. Buiten giet het en waait Franklin er lustig op los.

Jammer dat tijdens het bowlen jongelui het sanitair vernielden...














Geen opmerkingen:

Een reactie posten