25 februari 2022

Trip 65 Op weg naar Franse wintersportcamping

Eerste tussenstop: Langres.
Soplair   Bourg St. Maurice-Les Arcs: de camping van Huttopia, dat is ons reisdoel waar we zondag willen arriveren. Tot nu toe verbleven we altijd op Duitse en vooral Oostenrijkse wintersportcampings, slechts één keer eerder 'leenden' we een caravan in de Franse sneeuw. Nu dus met de buscamper naar Frankrijk. Heel wat anders dan de CamperElfstedentocht van vorige week...
De fietsen hoeven niet mee: dat scheelt een windvanger achterop en zeker 50 kg. We nemen wel de (Franse) Soplair raamisolatie mee voor voorruit en zijruiten: daarmee houden we het binnen aangenaam op temperatuur, want het vriest daar 's nachts tot zeven graden op dit moment. Verder wat extra dikke handschoenen en de sneeuwschoenen. Natuurlijk de Ecomat 2000 keramische kachel en twee grote gasflessen, waarvan er één nog voor 2/3 vol zit. Met de stroom erbij moet dat gemakkelijk lukken.
Via deze poort lopen we zo de 
historische binnen stad in. 
Plateau   De eerste tussenstop is Langres. Langres, zo'n 100 km ten noorden van Dijon, is gelegen op het Plateau van Langres waar verschillende rivieren ontspringen, zoals de Seine, de Marne, de Aube en de Maas. We parkeren de camper, verbazen ons over de automaat die spontaan Nederlands gaat schrijven en zijn voor 10,10 EUR klaar. Inclusief stroom. Sanitair is er niet.
Verf   O ja, Frankrijk. Waar de verfkwast nog uitgevonden moet worden. En de meeste restaurants pas om 19:00 uur open gaan. Weer even omschakelen...
Verlichting  Denis Diderot (Langres, 5 oktober 1713 – Parijs, 31 juli 1784) was een Frans schrijver en filosoof, kunstcriticus en een prominente persoonlijkheid in de radicale Verlichting. In 1773 ondernam hij een journalistieke reis door Nederland. Diderot was voor de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Een man naar mijn hart dus.


Ook een standbeeld komen we tegen van Jeanne Mance, een van de stichters van de Canadese stad Montreal. Zij kwam ook in Langres ter wereld. 

Diner   We genieten een meer dan voortreffelijk diner in La villa Vauban. Van enige relatie tussen en Langres en de 
Franse bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban (1633–1707) is mij overigens niets bekend. Het eten smaakte er niet minder om. Ik maakte trouwens ooit een reportage over diverse vestingen van Vauban, in Frankrijk en België.
Bieb   Natuurlijk lopen we ook even de kathedraal in:
La Cathédrale Saint-Mammès et son cloître (tegenwoordig bibliotheek) uit de 12e eeuw!

Hoe zeer we ook hebben genoten van vele jaren caravannen: dit soort uitstapjes vanaf een camperplaats is toch wel heel geweldig en met een caravan niet te doen. 

Vesting   Van de vestingmuren, waar je overheen kunt wandelen, heb je een fraai zicht op de omgeving.



Het is al donker als we via deze poort - uit 1470 - de camper weer opzoeken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boordaccu uitschakelen