19 november 2021

Trip 60 [7] Even naar huis...

Vonk   Vrijdag 19 november. Het is de sterfdag van Franz Schubert, die in 1828 op 31-jarige leeftijd overleed. Aan iets waaraan je nu helemaal niet meer dood gaat: syfilis (althans, men denkt dat dit de doodsoorzaak was). Nadat hij op 19 oktober 1814 zijn eerste lied 'Gretchen am Spinnrade' had geschreven, ontwikkelde zijn compositorische vermogen zich geheel in 1815, het vruchtbaarste jaar van zijn leven. Vier opera's, twee symfonieën, 144 liederen (waaronder Erlkönig en Heidenröslein), twee Missen, een strijkkwartet en twee pianosonates waren het resultaat. Let wel: hij was toen 18 jaar! Niks voetbalsupporter, niks comazuipen, niks XTC-pillen: dagelijks urenlang componeren! Hoe zou hij de mensheid hebben verrijkt als hij net zo oud zou zijn geworden als Haydn of Ludwig van Beethoven, die over Schubert schreef: "Waarlijk, in Schubert woont een goddelijke vonk."

Een mooie dag om naar huis te rijden en onderweg naar zijn grote symfonie in C (vroeger de negende, maar tegenwoordig spreekt men van de achtste) te luisteren. Eén aaneenschakeling van fantastische melodieën die je nooit meer vergeet. Ik houd van Schubert.

Even thuis dus, met de camper. Om zaterdag de griepprik te consumeren en die avond een concert bij te wonen op een mooie, historische locatie in onze woonplaats.
Zondag starten we de Twin weer voor een rit naar camping Zeeburg in Amsterdam. Voor een samenzijn met zoon en vriendin, een concert in het Concertgebouw (Bach) en een ontmoeting met mede-camperaars die we in NKC-verband hebben leren kennen. Afscheid genomen van de CP Afslag Nagele, waar de indeling van enkele plekken wordt veranderd. "Want de campers worden steeds groter..."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten