24 november 2021

Trip 61 [4] Willem sr. en Willem jr. in Scheepvaartmuseum

Het museum zelf is al zo mooi...
[Alle foto's: telefoon Pixel 4A]
Willem   Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam presenteert een grote overzichtstentoonstelling over vader en zoon Willem van de Velde, twee toonaangevende zeeschilders in de zeventiende eeuw met elk een eigen specialisme: penschilderij en olieverfschilderij. Ondanks de bijzonder irritante radioreclame hiervoor besloten we toch te gaan en eerlijk is eerlijk: het is een prachtige tentoonstelling. Vooral de pentekeningen van vader Willem zijn indrukwekkend.
Kassa   Vanmorgen eerst even boodschappen gedaan bij AH, zo'n twintig minuten wandelen. Een kleine AH, zonder kassa's: je moet alles zelf scannen, wegen, invullen.
Vanaf deze kant van de brug heb je een mooi zicht op de camping, inclusief onze bus. Vond ook deze meeuw.

Stickers   Dat je het niet eens bent met een politieke partij: prima. Maar waarom in hemelsnaam laat je daar stickers voor produceren?




Haast   Twee trams vol reclame voor bedrijven die binnen tien minuten de bestelde boodschappen bij je thuis bezorgt. Mijn vraag: waarom zou je dat willen?

VOC   Vanuit het Scheepvaartmuseum zelf heb je een prachtig zicht op de driemaster die hier ligt.

Dood   De pentekeningen van vader Willem zijn ongekend gedetailleerd. Wat een dood en verderf zullen die zeeslagen hebben veroorzaakt... Vader Willem was er vaak bij: als een soort embedded journalist, lang voor dit begrip bestond. 
Kwast   Zoon Willem tekende niet, maar schilderde. Ook fantastisch om te zien - 17e eeuw!
Collectie   Het hoofdstedelijke  Scheepvaartmuseum beschikt ook over een schitterende collectie scheepsmodellen. De afdelingen cartografie en navigatie zijn ook interessant.

Plein   Indrukwekkend is ook het grote binnenplein van het Scheepvaartmuseum.

Weer een geweldige dag in Amsterdam.
In De Pijp hebben we tenslotte wat gegeten. 
Tram 3 bracht ons weer naar camping Zeeburg.


 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten