15 april 2022

Trip 67 [12] Mürzzuschlag en Brahms

Brahms   Wat een geweldige dag was dit weer! Vanmorgen werden we wakker op 'onze eigen CP' in Puchberg am Schneeberg, daarna reden we naar Mürzzuschlag. Natuurlijk met een kop koffie onderweg, met samen één Apfelstrudel. Bij elkaar EUR 15: best aan de prijs. Maar het was héérlijk, dat dan weer wel. Ons doel vandaag: het Brahms museum. Gesloten bij aankomst, maar met een bel.
P   Die waarachtig werd beantwoord met een 'Ik kom zo' - en dat gebeurde ook. De bus kon naast het museum worden geparkeerd: kosten EUR 2,20 voor de hele middag.

Vierde   In dit huis woonde Brahms enige tijd. Hij componeerde hier onder meer zijn Vierde symfonie.
Brahms begon laat met het componeren van symfonieën: hij was al in de veertig toen de eerste ontstond. Oorzaak: Beethoven. 'Na Beethoven is een nieuwe symfonie componeren onmogelijk': zoiets heeft hij ooit gezegd.
Kop   Prachtige kop van Johannes Brahms in het museum. Met haar telefoon lichtte Chajah bij, waardoor ook de ogen zichtbaar zijn geworden.

Origineel   De originele vleugel van Brahms, musicerend met  Rechts staat Maria Fellinger, die de laatste foto's van Brahms maakte.
Dr. Imogen Fellinger, over-overgrootmoeder van Maria, die in november 2001 plotseling overleed in haar huis in Perchting aan de Starnberger See, heeft de vleugel van Brahms - zie foto - en haar gehele muziekbibliotheek nagelaten aan het Brahms Museum in Mürzzuschlag. De man links: Robert Hausmann (13 augustus 1852 - 18 januari 1909) was een opmerkelijke 19e-eeuwse Duitse cellist die belangrijke werken van Johannes Brahms (o.a. het Dubbelconcert) en Max Bruch (o.a. Kol Nidrei) in première bracht. Hij was de cellist van het Joachim Kwartet en gaf les aan de Berlijnse Königliche Hochschule für Müsik.

Driepoot   Nog enkele beelden uit het Brahms museum, waar ik in alle rust en met statief mocht fotograferen. Hartelijk dank daarvoor, Ronald Fuchs!

50+   Tenslotte parkeerden we de Adria Twin voor enkele dagen op de camping van Bernd Pfandl (50+ zonder hond, Weisskirchen, Stiermarken).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten