17 april 2022

Trip 67 [14] Abdij Seckau, Red Bull, Judenburg en meer

Pasen   In Stiermarken heeft men een speciale Paasmaaltijd: vleeswaren met licht gezoet brood. Heerlijk was dat gisterenavond!

Auto   Vandaag nam campingbaas Bernd Pfandl ons mee voor een toeristische rit rond Fisching. De abdij Seckau om te beginnen - met een kopje koffie op het terras. We bezochten verder het Puch museum, het Red Bull circuit (met lunch), de toren van Judenburg en - volgens Pfandl - de zaak met het lekkerste ijs überhaupt
12e eeuw   De abdij van Seckau is een benedictijner abdij in Seckau in Stiermarken. De oorsprong van deze abdij is een in de 12de eeuw gesticht augustijner klooster. De romaanse kerk dateert uit deze periode. In de 19de eeuw kende de abdij een periode van verval.


Gedwongen vertrek   In de 19de eeuw namen Benedictijnen uit de abdij van Beuron hun intrek in de kloostergebouwen, nadat zij moesten vertrekken uit Duitsland vanwege de Kulturkampf. Het klooster werd vervolgens verheven tot abdij. 
Nazi's   Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde de Gestapo beslag op de gebouwen en werden de monniken verdreven. Ze keerden in 1945 weer terug in hun klooster. Er wonen nu tien monniken.

Max   In het ontvangstcentrum van het Red Bullcircuit genoten we een lunch. In Oostenrijk betekent dat eerst een soep met een bakje salade - dat leek ons al genoeg - en daarna nog een hoofdgerecht.

Oranje   De Oostenrijkers vinden het prachtig dat hier tijdens een F1-race tienduizenden Nederlanders komen en bij elkaar één oranje tribune vormen.

Knooppunten   Voor ons al aardig gewoon, voor Oostenrijk nog best bijzonder - en alleen hier in Stiermarken: fietsen aan de hand van knooppunten. Ook op de telefoon, routes te downloaden met een QR-code. Onderweg veel bordjes met nummers gezien. Het brede dal zorgt ervoor dat fietsen hier relatief eenvoudig, dus vlak, blijft. 
Uitzicht   Vanaf de ongeveer 80 meter hoge Judenburg toren kijk je aan alle kanten uit over het dal. Een hele klim - maar gelukkig is er een lift in gebouwd.


Munt   De precieze oorsprong van de naam Judenburg is niet bekend. Meest waarschijnlijk: het oude recht voor het slaan van een eigen munt in het handelscentrum dat het ooit was.

Jeugdsentiment   Ook erg leuk: het Puch museum in Judenburg. Ja, mijn brommer - niet op deze foto - stond er ook tussen. 
Allemaal locaties die per fiets vanaf de camping in Fishing uitstekend bereikbaar zijn.



Hieronder: Abdij Seckau.














 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten