25.4.22

Trip 67 [22] Heerlijk sLOVEnië onder de zon: wel zo aangenaam

Paraplu's drogen, wandelschoenen klaarzetten
Zon   We zouden sowieso naar Kranjska Gora wandelen, weer of geen weer. Maar kijk: vanmorgen scheen de zon en hij is niet meer weggegaan. Het werd gewoon warm! Soms is het fijn als de weersvoorspelling er dramatisch naast zit.

Water   We namen de simpele route naar Kranjska Gora, namelijk langs de rivier. Die zo te zien ook heel wat breder kan zijn.

Werk   De mieren in het bos zijn ook wakker geworden. Deze hoop zag zwart van de door elkaar krioelende mieren.
Lekker opgewarmd door een steeds sterkere zon.

Rood   Zo fijn, zo'n trui of jas in de juiste kleur. Mooie omgeving toch? We kwamen ook nog langs een golfbaan.
Net voor het dorp dronken we een kopje koffie op een terras. Kostte ons € 3,20. Voor TWEE kopjes. In Wenen betaalden we een keer € 6,- voor EEN kopje. En dat was nog minder lekker en minder warm ook.

Barok?   Kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria. Mooi interieur, ik vermoed uit de tijd van de barok. Klein orgel, dat ik best eens zou willen horen.
Lachen   Zo'n achtertuin lijkt mij zo gek nog niet. 
Regelmatig hoor ik de groene specht (lachen), we zagen de Vlaamse Gaai, staartmeesjes, we horen putters en de koekoek, vannacht een uil. Via een app komt het geluid van de oehoe daar nog het dichtste bij... en de kraaien zijn hier bont. Hoopte langs de rivier op de waterspreeuw, maar die zag ik niet. Een matkopmees zagen we bij Bled.

Fikkie   In de winter lekker stoken.

Vrede   In Kranjska Gora is een park van de vrede. Borden met foto's en teksten - ook in het Engels - herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.
De Russische kapel (Sloveens: Ruska kapela na Vršiču) is een kapel bij de Vršič-pas niet ver van Kranjska Gora.

Pas   De kapel heeft twee torentjes. Het is een herdenkingsteken voor de Russische dwangarbeiders die in de Eerste Wereldoorlog de Vršič-pas aanlegden. In maart 1916 kwamen 400 dwangarbeiders tijdens een lawine om het leven.
De weg over deze pas is een onvergetelijke: ik reed deze met de motor in de regen (in de haarspeldbochten liggen keien, kinderhoofdjes) en in 2019 nog met de camper.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten