12 april 2022

Trip 67 [9] Laatste volle dag in Wenen - morgen Eisenstadt


Ondergrondse   
Zo, dat was Wenen. Onder vandaag perfecte weersomstandigheden. Morgen vertrekken we vanaf de prima camperplaats (op de douches met zo'n plastic gordijn na) hier aan de Perfectastrasse richting Eisenstadt, in zuidelijke richting dus met Joseph Haydn als onderwerp. Haydn zijn we uiteraard ook hier tegengekomen. Eén dag bezochten we Wenen met de fiets, twee met de metro. Omdat dat gewoon handiger is. Hoewel, als ik vandaag de berichten uit New York zie...

Stop war   Veel aandacht hier natuurlijk voor het bezoek dat de Oostenrijkse bondskanselier Nehammer aan president Poetin in Moskou bracht. Nehammer is de eerste westerse regeringsleider die Poetin ontmoet sinds het begin van de oorlog. Nehammer was zaterdag nog bij de Oekraïense president Zelensky in Kiev. Enig resultaat hebben de bezoeken niet gehad, 'maar we moeten het oneindig vaak blijven proberen', aldus Nehammer terecht.

Luisteren naar Schubert
Corona   Geen idee meer hoe vaak we vandaag het mondkapje op- en af hebben gezet. Van het tonen van de QR-code begrijp ik niets: vandaag in twee lokaliteiten gezeten en er werd niets gevraagd. Gisteren in andere wel.

Schubert   Vandaag bezochten we het geboortehuis van Franz Schubert en het Mozart museum. Van geen van beide plekken was ik erg onder de indruk, overigens. Schubert verdient echt meer en voor Mozart moet je eigenlijk in Salzburg zijn.

Bril   Het Schubertmuseum toont een verzameling stukken over zijn familie en vrienden en zijn opleiding en muzikale ontwikkeling. Ook worden er gebruiksvoorwerpen uit zijn leven getoond, zoals schilderijen, tekeningen, eerste uitgaves van zijn werk en zijn piano, gitaar, bril en haarlok. Ook zijn er opnames van zijn muziek te horen. We waren de enige gasten: een 'bewaker' bleef hinderlijk in onze buurt.
Er is ook nog een - nog bescheidener - museum in het huis waarin Schubert is gestorven. Dat doen we een volgende keer.

Figaro   
Het Mozart Haus is gewijd aan het werk en leven van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), die hier met zijn gezin tweeënhalf jaar woonde. Hier componeerde hij onder meer Le nozze di Figaro (Figaro's bruiloft). Pikant detail: de woonruimtes van Mozart werden in 1941 door de nazi's geopend. Dit gebeurde ter viering van zijn honderdvijftigste overlijdensdag.

Vooral Mozart is 'handel'
Oud   
Opmerkelijk in de metro: regelmatig wordt er omgeroepen dat er misschien mensen zijn die een zitplaats harder nodig hebben dan jij. Tot twee keer toe stonden jonge mensen voor ons op. Dat is me in Nederland nog nooit overkomen... en in ons geval hoeft het ook niet per se, maar attent is het wel.

Mobiel   In de metro terug naar de camper vanmiddag keek ik eens rond en zag ik in de best volle metro dat er drie mensen waren die niet op hun mobiele telefoon keken. Vier, met mij. Rare wereld: we communiceren ons een ongeluk maar we verstaan elkaar steeds minder.

Museum   Er zijn heel wat kerken en musea in Wenen. Maar eigenlijk is de hele oude binnenstad één groot openluchtmuseum. Als dan ook het weer nog meezit...

Basiliek   Deze wandelden we ook nog even binnen: de basiliek Unsere Lieben Frau zu den Schotten.





Hieronder: de eerste volledige uitgave van de werken van Mozart.







 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten