10 april 2022

Trip 67 [7] Wenen op de fiets


Verboden   Gelukkig hebben we handschoenen bij ons: want zó koud was het vanmorgen, vooral door de snijdende wind. Maar: toch op de fiets naar de binnenstad, via Schönbrunn. Hier was het best druk, door een grote Paasmarkt. Een punker, met paperclips en spijkers door neus en lippen, waarschuwde ons dat we niet met de fiets het park in mochten. "Nee, ook lopend mag dat niet." 

Ei   Een enorme Paasmarkt in het park voor het paleis Schönbrunn. Kennen wij dat in eigen land ook, Paasmarkten? Schönbrunn was trouwens de zomerresidentie van de Habsburgers, tot 1918.

Fietsen in Wenen? Nou, morgen nemen we de metro. En dan zullen we het vergelijken...

Brahms   Gisteren stuurde ik een e-mail naar Konstanze Schäfer van het Haydn Haus met de mededeling dat ik graag foto's in de Brahms-kamer zou maken. Nou, dat mocht! We hoefden zelfs geen toegang te betalen...
Het woonhuis van Brahms is helaas gesloopt. De belangrijkste meubels en enkele gebruiksvoorwerpen eruit zijn nu ondergebracht in deze Brahms-kamer. Brahms was een groot liefhebber van de muziek van Joseph Haydn.

Rustig   Natuurlijk liepen we kort ook nog even door de rest van het Haydn Haus. Wat een onwaarschijnlijke hoeveelheid muziek heeft die man geproduceerd. En les gegeven, aan vele componisten die nu (ook) beroemd zijn. We waren overigens de enige bezoekers vanmorgen...

Knödel   Deze foto kan wel enige toelichting gebruiken. Hier was heel lang een beroemd 19e eeuws koffiehuis: Zum Roten Igel, de stamkroeg van vele componisten uit die tijd. Bekende stamgasten waren Franz Schubert (1797-1828), Robert Schumann (1810-1856), Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) en vooral Johannes Brahms (1833-1897) (die koppig weigerde ergens anders te eten of te drinken). Hier ook ontmoette hij eens Anton Bruckner. Brahms zou toen een keer hebben gezegd: "Die einzige Gemeinsamkeit zwischen uns ist, dass wir beide Knödel sehr mögen."

Huwelijk   De Stephansdom is een rooms-katholieke kathedraal en tevens de zetel van de aartsbisschop van het Oostenrijkse aartsbisdom Wenen. De dom is 107 meter lang en 34 meter breed en is de grootste kathedraal van het land. De hoogste toren meet  137 meter. Het gebouw behoort tot de belangrijkste gotische bouwwerken in Oostenrijk. De bouw startte in de 12 eeuw. Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart trouwden in deze kerk. Zeer nadrukkelijk zijn enkele spandoeken in de kleuren van Oekraïne met de tekst Stop War - en een vredesduif.

Orgel   De firma Rieger plaatste in 1991 een nieuw groot orgel in de kerk, in het koor. In 2017 is door Rieger een restauratie van het Riesenorgel gestart. Die is in 2020 afgerond. Daarbij werd het pijpwerk anders opgesteld, zodat het beter in de kerkruimte klinkt. En dat doet het, merkten wij bij ons bezoek: de organist ging er na een dienst eens even goed voor zitten. Ge-wel-dig!

CP Wenen   Fijne plek in Wenen om de stad te bezoeken. Er zijn ruim 160 plekken. Alle met stroom. Verder voldoende plekken om grijs en zwart water te lozen. En stuur je een e-mail krijg je binnen de kortste keren antwoord. Prima!

Kusje in je nek? Het is voorjaar!



  


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boordaccu uitschakelen