09 april 2022

Trip 67 [6] Via Melk naar Wenen... op zomerbanden

Melk   Regen, vanmorgen op de camping in Marbach an der Donau. En harde wind: ik heb vanmorgen vroeg de dakluiken zelfs dicht gedaan. Maar in de loop van de ochtend verdween de wind als sneeuw voor de zon. Op naar Melk!

App   Onderweg nog even een paar boodschappen gedaan en koffie gedronken. In Melk vonden we heel eenvoudig een geschikte parkeerplek. Even de gratis app EasyPark downloaden en voor EUR 0,89 stonden wij betaald geparkeerd (zaterdag tot 12 uur). 

Verboden   In Melk bezochten we de kerk - foto's hieronder - en liepen we om het enorme bouwwerk heen. We aten warm in het Stift restaurant.
De Abdij van Melk (Duits: Stift Melk) is een benedictijnenabdij in Neder-Oostenrijk bij de stad Melk aan de Donau. De benedictijnse abdij van Melk werd in 1089 gesticht in een kasteel. 
Turken   Na de Ottomaanse invasie in de 17e eeuw werd in 1701 besloten om de kerk en de abdij in barokstijl te herbouwen. In 1702 werd er begonnen met de bouw van de imposante barokke kerk en nieuwe kloostergebouwen. De grote architect van de Oostenrijkse barok Jakob Prandtauer had de leiding over de bouw tot aan zijn dood in 1726. In 1736 waren de werkzaamheden klaar. Niet lang daarna, in 1738, was er een grote brand. In 1746 was de abdij weer herbouwd.

Fotograferen verboden   Nee, het mag niet, binnen. Maar ik kan slecht tegen verboden waarvan ik de zin totaal niet zie. En van mijn 'overtreding' heeft ook niemand last. Dus als die suppoost even de andere kant op kijkt... 
Bach   De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e eeuw in Italië tot ontwikkeling kwam en tot in de eerste helft van de 18e eeuw voortduurde, en die zich kenmerkt door overdaad van vorm en heftigheid van gevoelsuitdrukking. De barok kwam tot uiting op alle terreinen van de cultuur, zoals architectuur, tuinarchitectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en natuurlijk muziek. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog- en laatbarok. Laatbarok wordt ook wel rococo genoemd. In Stift Melk zien we hoogbarok.

Sneeuw   Onderweg naar Wenen kregen we hagel en sneeuw op de camper. Op de radio had ik al iets vernomen over een sneeuwkettingplicht in sommige delen van het land. Rijden wij hier, op de net gemonteerde zomerbanden. Maar: kouder dan vier graden werd het niet. Eenmaal op de CP in Wenen begon de zon steeds nadrukkelijker te schijnen. Het plan is om vier nachten in Wenen te blijven.
























Bron: Wikipedia



1 opmerking:

  1. Prachtige foto's!Het blijft een prachtig gebouw en zo te zien goed onderhouden. Fijne reis verder.:)

    BeantwoordenVerwijderen

Boordaccu uitschakelen