13 april 2022

Trip 67 [10] 'Joseph Haydn laat zich verontschuldigen'

Buscamper: klein genoeg om in de Haydn Gasse
te parkeren tussen Haydn Haus en paleis Esterházy
Spar   Opnieuw prachtig weer vandaag, zie ik als het een en ander omlaag schuif. Vandaag vertrekken we uit Wenen. Maar eerst heeft Zij een digitale vergadering. Dat blijkt met de tablet en Zoom uitstekend te lukken. Ik doe intussen het water, het toilet, de stroomkabel en de boodschappen. Om elf uur kunnen we van de CP (camperplaats) wegrijden. Ons doel: de Haydnstad Eisenstadt.


13e eeuw   Schloss Esterházy (Hongaars: Esterházy-kastély) is het paleis in de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Burgenland. Het werd aan het eind van de 13e eeuw gebouwd en kwam in 1622 in handen van de Hongaarse familie Esterházy. Joseph Haydn werkte hier drie decennia. De dame die de kaartjes verkocht verontschuldigde zich: Joseph was uit wandelen gegaan...

Hammer   In het Haydnmuseum - ook al niet zo groot als ik had verwacht - de gebruikelijke voorwerpen, zoals dit Hammerklavier, de voorloper van de moderne vleugel. Vrijwel zeker heeft Haydn dit instrument gebruikt bij het componeren.
Op achtjarige leeftijd werd Haydn sopraan in het knapenkoor van de Stephansdom in Wenen. 
Die Haydn Stadt   Op de snelweg zie je het al als je Eisenstadt nadert: die Haydn Stadt.




Nicolaus   In 1761 kwam Haydn noodgedwongen en op zoek naar werk naar Eisenstadt, bij vorst Paul II Anton Esterházy. Deze werd een jaar later door zijn broer Nicolaus I Jozef opgevolgd. In Paleis Esterházy zou hij tot 1790 blijven: bijna dertig jaar dus. Als kapelmeester en hofcomponist had hij hier veel werk, want de Esterházy's waren grote cultuurliefhebbers. Haydn heeft dan ook vele werken geschreven voor het vorstelijk orkest. Tijdens zijn verblijf bij de Esterházy's schreef Haydn een zeer groot aantal werken, waaronder pianowerken, liederen en 125 baritontrio's; zijn broodheer blonk immers uit op dit gamba-achtige strijkinstrument. Verder componeerde Haydn 24 opera's. 

Londen   In 1782 ontmoette Haydn Mozart; na de dood van Nicolaus in 1790 ging Haydn naar Londen. Daar schreef hij de laatste 12 van zijn ruim honderd symfonieën. In 1795 keerde hij definitief terug naar Wenen.

Etalage   Na het bezoek aan het Haydn museum lunchten we - buiten! - in Eisenstadt. Om daar te zien dat de middenstand graag inspeelt op de bekendheid van Joseph Haydn, die vooral heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van het strijkkwartet en de symfonie.

Uiteindelijk komen we terecht op de Wohnmobilstellplatz Schneebergblick in Puchberg am Scheeberg. We hebben het terrein helemaal voor ons zelf. Inclusief alle voorzieningen die je wenst...

















Het laatste stukje van onze rit vandaag. Naar een CP helemaal voor ons alleen. Heerlijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten