07 april 2022

Trip 67 [4] Topdag met heel veel Bruckner

Der Anton   Helaas zijn er in mijn omgeving niet al te veel mensen die klassieke muziek op waarde weten te schatten. Zij die dat wel doen begrijpen des te beter hoe absurd interessant het is om je in het leven van een groot componist te verdiepen. Zoals wij deze dagen doen met Anton Bruckner in Ansfelden, Kronstdorf en Sankt Florian. Allemaal in een straal van zo'n 30 km van elkaar. We beleven een topdag vandaag!

Stift   Sankt Florian is waar we vandaag eindigden. Vorig jaar waren we hier ook al, dus namen we nu de tijd er eens omheen te lopen. 

6 m2   We begonnen vanmorgen op de Brucknerplatz in Kronstorf. Sleutel halen in het gemeentehuis en daarna mag je een kijkje nemen in de kamer waar Anton Bruckner enkele jaren woonde. Op 6 m2. Hiermee vergeleken biedt  onze buscamper een zee van ruimte...

Buscamper   Voor dit 'werk' is de buscamper ideaal. Er is altijd wel een plekje waar je kunt parkeren. Op de Brucknerplatz staan we hier, naast z'n voormalige woonhuis in Kronstorf.

Rond 1890   Fascinerend: de oudste foto die van Kronstorf bekend is. Gemaakt eind 19e eeuw. Met natuurlijk de kerk als blikvanger.

Blauw   In het kerkje van Kronstorf hangt een aparte sfeer door de blauwe gordijnen die het binnenvallende licht filteren. In zijn laatste levensjaren heeft Bruckner ook nog op dit orgel gespeeld.

Orgel   Anton Bruckner zijn laatste wens was begraven te worden onder zijn geliefde orgel in Sankt Florian. En zo geschiede... (Of is het geschiedde?)

Onvoltooid   Dit 'station' van de Bruckner symfonie-wandelroute bij Sankt Florian is gewijd aan zijn onvoltooide (die desondanks al een uur duurt). Het moest het mooiste zijn dat hij voor God kon bedenken. Want Anton was héél gelovig. En ja, deze onvoltooide bestaat uit drie hopeloos mooie delen...

Bijkomen   Hoe verwerk je zoveel mooie indrukken op één dag? Nou, zo. In de 'literatuurtuin' van Sankt Florian.

Koffie   Ook een kopje koffie op de historische Markt in Sankt Florian doet ons goed.

Vannacht staan we op de camperplaats van Metzenhof. Golfbaan, restaurant en camperplaats (met sanitair, stroom...)

Hieronder: sommige foto's hebben geen toelichting nodig.



 











Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boordaccu uitschakelen