21 april 2022

Trip 67 [18] Heel veel Bled - en het vervolg op bezoek Adria

Eiland   Vandaag hebben we op ons gemak, met enkele 'onderbrekingen' (lees: terras en lunch) een rondje om het meer van Bled gelopen. Met een extraatje voor de Spar bijna 9 km. Prachtig weer, licht bewolkt, fijn voor de foto's. Best al druk rond Bled, maar niet te vergelijken met de zomer... dan wil je hier niet zijn.

Mooi   Het kerkje op het eiland in Bled is eigenlijk van alle kanten mooi.

Groen   In Bled zijn veel Engelsen. En er zijn vissers met bakken vol spullen, steevast gekleed in het groen (vissen: wees gewaarschuwd als je iemand in het groen ziet!).
Boodschappen zijn hier relatief goedkoop. De brandstof is dat ook.


Brutaal   De huismussen op het terras waar wij koffie dronken waren zo brutaal dat ze van de tafel snoepten als je even niet oplette. Kon ik ze met de 55-200mm wel aardig in beeld krijgen.
Burcht   De burcht van Bled bevindt zich op een 130 meter hoge rots aan het meer van Bled. In 1011 is de burcht gebouwd. Door de aardbeving in 1511 werd het kasteel erg beschadigd en kreeg het zijn huidige vorm na een grondige renovatie. De burcht is nu staatsbezit en biedt onderdak aan het Regionaal Museum.
Huren   Overal langs het meer zijn plekken waar je bootjes kunt huren. Of je boekt een boot die je naar het eiland brengt.

Kaakje   Bij de koffie thuis - en in de camper - neem ik het liefste een Digestive. Die zijn er in maten en soorten. Er gaan rollen mee in de camper, maar ik zoek in het buitenland altijd naar nieuwe varianten. Vandaag was het raak: bij de Spar in Bled. Zie foto onder. Voor mijn beginnende 'verzameling': klik hier. (Tekst gaat verder onder foto)

















Recept   Een Digestive, soms omschreven als een zoet maaltijdkoekje, is een halfzoet koekje dat zijn oorsprong vindt in Schotland. De Digestive werd in 1839 voor het eerst ontwikkeld door twee Schotse artsen om de spijsvertering te bevorderen. De term "digestief" is afgeleid van de overtuiging dat ze maagzuurremmende eigenschappen hadden door het gebruik van natriumbicarbonaat. Voor het eerst vervaardigd werd de Digestive door McVitie's. 

Direct na binnenkomst worden eerst de 
openingen in dak en zijwanden gemaakt. 
Bič
   Gisteren beloofde ik een vervolg op ons bezoek aan Adria. Na een rondgang door de fabriek in Novo mesto reden we met enkele Adrianen naar de nieuwe fabriek van Adria voor buscampers alleen, in Bič. Deze ligt op nog geen half uur rijden van de fabriek in Novo mesto.
De dag dat wij er waren rolden er 20 buscampers uit de fabriek. Alle wit, op Citroën. De reden is bekend: Fiat levert niet, nauwelijks of te laat. 'Het lijkt erop dat Fiat zich wil terugtrekken uit de recreatievoertuigen', hoorde ik hier. 'Terwijl Mercedes juist toenadering zoekt.'

Lift   Op twee plekken wordt de bus 'gelift'. Hier voor het monteren van de - al dan niet verwarmde - vuilwatertank. En ook het opstapje wordt zo aan de wagen bevestigd.

Grijs   De Twin Supreme is nu ook leverbaar in de relatief jonge kleur grijs. Althans: dat speciale grijs waarmee volgens mij Skoda ooit begon. Erg mooi!
Efficiënt   Het vervoer van de fabriek naar de dealers gebeurt zo efficiënt mogelijk. Twee buscampers op de aanhanger, één in de vrachtwagen. Die vrachtwagen neemt terug ook weer spullen mee richting fabriek.
Dan maar op het trottoir...























Parkeerplaats   Opmerkelijk: aangekomen bij Adria vind ik geen één parkeerplaats waarop onze Twin past. Op de plekken voor de managers is er één aan de buitenkant waar het fietsenrek kan uitsteken en ik niemand in de weg sta: plek 12. Maar: dat gaat zomaar niet. "Geen parkeerplek voor een camper bij de Adria fabriek?" probeer ik het luchtig te houden. Uiteindelijk krijg ik de opdracht de Twin op het trottoir voor de ingang te zetten. Ook dat lijkt nog even te moeten veranderen, maar uiteindelijk kan hij blijven staan. De receptioniste belooft er goed op te letten. Als het gebrek aan parkeerruimte voor een camper later ter sprake komt bij het interview met directeur Matjaž Marovt zegt hij spontaan: 'Goed punt: daar moeten we iets aan doen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boordaccu uitschakelen