08 april 2022

Trip 67 [5] Ansfelden: het enige Brucknermuseum ter wereld...

Op tijd   "Das ist niederländische Pünktlichkeit", zegt Klara Szelesi van het Bruckner Museum in Ansfelden, als we op de afgesproken tijd de deur openen. Hoewel het museum gesloten is hebben we via dr. Klaus Petermayr van Sammlung Musik (Linz) een afspraak voor een bezichtiging kunnen maken. We krijgen een korte introductie, een kopje koffie en daarna laat ze ons een tijdje alleen. 

Golf   De nacht hebben we doorgebracht op de CP Metzenhof in Kronstorf. Er stond nog één andere camper, met een Deens kenteken. Het is een golfbaan met clubhuis en sanitair, en aan de andere kant van de weg (voetgangerstunneltje!) zijn de receptie, een restaurant en nog meer sanitair en douches - met gebruik van handdoeken!
Een nacht van EUR 22. Met stroom, water, grijs en zwart water lozen...
Sankt Florian   Geen twijfel mogelijk: dit orgel is door Anton Bruckner bespeeld. "Zijn vingerafdrukken zitten erop", aldus Klara. Het stond ooit in de Stift Sankt Florian.

Weekend   Het museum is door corona twee jaar dicht geweest. Een vervelende tijd voor Klara, die hier na haar pensionering een zinvolle dagbesteding vindt. De openingstijden zijn verder teruggebracht: alleen zaterdag en zondag is het museum nog open - en op speciaal verzoek dus ook.

Topdag   De meeste bezoekers komen uit Nederland, Duitsland en Japan. Maar veel zijn het er niet: 'op een topdag zijn het er tien.' De huidige directie voelt niets voor activiteiten om bijvoorbeeld jongeren kennis te laten maken met de muziek van Bruckner. Het stemt Klara enigszins bedroefd.

Twee verdiepingen   Het Bruckner Museum is gevestigd in het huis waarin Anton is geboren (4 september 1824). Toen hij nog tiener was overleed zijn vader en moest het gezin het huis uit. Het werd niet onderhouden, maar bleef gelukkig behouden - en is nu een alleraardigst museum.

Donau   Na Ansfelden zetten we koers richting Wenen. Daar komen we morgen aan. Eerst nog een tussenstop: Melk was de gedachte, maar het werd Marbach, op een kleine camping direct aan de Donau. Er staan twee campers: een Belg en wij. "We zijn nog maar net open", zegt de beheerster die twee keer per dag even langs komt. Verder is er niemand hier... Drie tientjes is best aan de prijs. 



 
  












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boordaccu uitschakelen