19 februari 2023

Trip 82 [30] Vogelen in Spanje

© GaiaZOO
Blauw   Rond de camper vliegen regelmatig blauwe eksters. Een specht timmert boven ons op een boomstam. En nu de overburen zijn vertrokken scharrelt daar op de grond de kuifleeuwerik. In Nederland 'uitgestorven' als broedvogel, maar hier in Spanje nog redelijk algemeen. Met de verrekijker onder handbereik neem ik regelmatig een kijkje naar het gefladder rondom. Dit is tenslotte de Extramadura.

Exoot   De foto hiernaast vond ik op de website van GaiaZOO. Daar hebben ze kennelijk ook een groepje van deze prachtige vogels. Als ze maar niet ontsnappen: want dan hebben we er weer een exoot bij, naast de halsbandparkiet en diverse andere. 

© Vogelbescherming
Uitgestorven   De kuifleeuwerik is hoogstwaarschijnlijk als broedvogel uitgestorven. Hij broedde vanaf het begin van de 19e eeuw in Nederland, en is tot 1975 een vrij algemene broedvogel geweest, waarna het vrij snel afnam. Veranderingen in de stedenbouw, met verlies aan grote oppervlakten aan braakliggende terreinen, speelden vermoedelijk een rol in de neergang, net als de verruiging van de duinen in de zeereep, waar ze vroeger ook broedden. Maar waarom precies kuifleeuweriken zijn verdwenen, is onbekend.
[Bron: Vogelbescherming]
Piet   Als we vandaag een plek vinden op een camping in de buurt van Sevilla wordt er rondom vanuit de palmbomen enthousiast gezongen. Ik twijfel: een Spaanse kennis en vogelaar brengt echter uitkomst. Het is de Europese kanarie. Ik wist niet dat deze zó talrijk is. 
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten