07 februari 2023

Trip 82 [19] Amarante: een stad vol fallussen...

Fallus   Jaap Super, een Nederlander die ik in Zwitserland leerde kennen maar die nu in Portugal woont en werkt (en die we morgen ontmoeten), had me al gewaarschuwd: in Amarante speelt de penis een bijzondere rol. In erecte vorm, eetbaar en in alle maten verkrijgbaar. De heilige São Gonçalo werd in 1100 geboren in Amarante en zijn vermogen om de zieken te genezen leverde hem zijn speciale status op. Binnen in de kerk kun je ook zijn tombe vinden. Op zijn naamdag op de eerste zaterdag in juni, organiseert de stad Amarante een groot feest (Festas de São Gonçalo), waar je blijkbaar een fallus-vormige cake (Bolos De São Gonçalo) geeft aan degene die je echt leuk vindt. Als dat je niet lukt, heb je nog een tweede kans op liefde wanneer je het beeld van São Gonçalo op oudejaarsavond aanraakt. [Bron: Traveltester]

Zakje   Natuurlijk kochten wij er twee, voor bij de koffie vanavond. Ze worden netjes in een neutraal zakje gedaan. De mensen mochten eens denken... alle toeristen lopen hier dus met een neutraal zakje rond.

Orgel   De kerk van São Gonçalo (“Igreja São Gonçalo”) is absoluut de meest iconische attractie van Amarante. achter de massieve 16e-eeuwse Renaissance-deuropening vind je een klooster met drie rijen granieten kolommen, waarvan de onderste twee niveaus versierd zijn met Corinthische kapitelen en het hoogste niveau met Solomonitische kapitelen. Er is ook een massief pijporgel en een prachtig geschilderd plafond in het plafond van de sacristie. [Bron: Traveltester]

Eén jaar   Over ballen gesproken: vanmorgen werden we verrast met een 'optreden' van een streetperformer, die hier op de camping oefent met jongleren. Hij is met bal 7 bezig. Een bal erbij kost ongeveer een jaar. Met drie tot zes ballen in de lucht weet hij aardig raad. "Het moet dertig keer goed gaan: dan ben ik een bal verder." In de zomer verdient hij zijn geld op deze wijze in Porto - daar woont hij ook.



Arm   Het leven in Amarante draait om de rivier de Tâmega. Je kunt vlak langs het water lopen. Hoewel, vandaag stond het water hoger dan gisteren, dus moesten we het iets eerder hogerop zoeken.

Gedenksteen   De prachtige São Gonçalo-brug werd door de Romeinen gebouwd om de stad te verbinden met Braga en Guimarães.
In 1763 werd een stenen versie van de brug gebouwd, met de toen standaard barokke en neoklassieke elementen. Daarna hielp de brug Amarante de Franse aanvallen te overleven in 1809 tijdens de Tweede Franse Invasie (er is een gedenkplaat om dit verzet van de stad te vieren). In 1910 werd het geclassificeerd als Nationaal Monument.

Taartjes   Koffie met twee typisch Portugese taartjes. Heerlijk. En EUR 5,50 alles bij elkaar.

 

 

 

Onder:
De prachtige Igreja de São Gonçalo-kerk.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Levelsysteem voor buscampers