06 februari 2023

Trip 82 [18] Amarente - een eeuwenoud stadje

Tolweg   De Ponte de São Gonçalo, een iconische brug, ligt in de rivier de Tâmega, in het rustige stadje Amarante, Portugal. Wij staan op een kwartiertje lopen hier vandaan op de camping. Met stroom (10 Amp.) voor EUR 17,50 per nacht. (In Miranda do Douro betaalden we EUR 20 per nacht, met 16 Amp.) We zijn hier zo'n beetje de enige gasten - in elk geval de enigen met een camper. De route van Miranda do Douro naar hier voerde ons eerst weer een stukje door Spanje. Daarna werd het snelweg, een tolweg zelfs. Niet met poortjes maar met camera's. Golvend op en neer, meestal 5,5 en 6%. Onderweg tankten we. Het is hier eerst pinnen, dan tanken. 'Voor hoeveel wilt u tanken?' Nou eh... vol. 'Nee, u moet een bedrag noemen.' Het is hier net België...

De camping ligt hoog boven de rivier.
Franse aanvallers  
Terug naar de brug. Deze is gemaakt van graniet. De brug is een symbool van de kracht in de verdediging van de stad tegen de Fransen. Een bewijs hiervan is de plaquette in het zuidelijke deel van de brug, die deze heldendaad herdenkt. De oorspronkelijke brug werd gebouwd in de 13e eeuw, maar deze stortte in 1763 in. De huidige werd gebouwd in 1790.

We dronken, naast de brug in een café met ook een terras, een koffie met een tosti erbij. Dat kostte 4 x EUR 1,10 = EUR 4,40. Dat zijn nog eens prijzen...

Schot   Koffie onderweg, bij een benzinestation. Annex wapenleverancier. Bij de koffie nemen we beiden een "Pastel de Nata", de beroemde Portugese custardtaart. Smullen!
 

Sint-Pieter   Dwalend door steegjes kwamen we ook bij een kerk. Binnen werden begroet door een moeizaam Engels sprekende, maar erg vriendelijke man die gelijk een rondleiding begon. De kerk van São Pedro (Sint-Pieterskerk), met een façade en toren in barokstijl, werd gebouwd op de plaats van de voormalige kapel van São Martinho en voltooid in 1727. Binnenin het enkele schip - bedekt met een tongewelf in stucwerk en aan de basis bekleed met tegels - valt het hoofdaltaar op, in verguld houtwerk, met de afbeeldingen (18e eeuw) van de vier evangelisten São Mateus, São Marcos, São Lucas en São João en in de zijkapellen, São Martinho en Nossa Senhora da Conceição. 

Hout   Heel bijzonder is het plafond van de sacristie, bekleed met houtsnijwerk. Volgens onze zegsman is er nog maar één andere kerk in de wereld die hier aan kan tippen.

Zang   Onze spontane rondleider bleek ook graag te zingen: CCR, de Beatles, hij zong er stukken van voor ons, met zichtbaar plezier. Heel grappig...

Rondleiding   De man schepte er duidelijk genoegen in ons uitvoerig over 'zijn' kerk te informeren. Hij nam ons telkens mee naar weer een andere plek. Foto © Chajah L.

 

 

 

 

Hieronder:
En ook een stukje zingen was bij de rondleiding inbegrepen:



Wildwater   De rivier hier leent zich kennelijk ook goed voor het slalommen met de kajak. Of zijn dat kano's?



Promotie   Er werden vanmiddag ook opnamen gemaakt in 'het woord' Amarente. Vermoedelijk voor toeristische promotie. Met drie jongens die op een accordeon speelden. 

Onder: Vanaf de brug zie je rechts het café waar we goedkoop koffie met een tosti genoten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trip 101 [6] Op weg naar Berlijn