23 februari 2023

Trip 82 [33] Granada - de binnenstad

Muziek   We rijden van hoogtepunt naar hoogtepunt. Want Granada is ook een feest. Ik was er twee keer als begeleider van een SNP fotoreis: dan heb je amper tijd voor jezelf. Maar nu alle tijd, geen afspraken, geen gidsen, niet op tijd terug zijn in het hotel voor het diner...  

Ons recept: eerst koffie. Dit keer troffen we de verkeerde tent. Zelfs het toilet was bagger: kon niet op slot. Dat zit niet rustig.

Arabisch   Wij begonnen onze verkenning in El Albaicin, de oude Arabische wijk. Vanaf de Mirador de San Nicolas heb je een geweldig uitzicht op het Alhambra. Deze jongens zaten daar een partijtje heerlijke muziek te spelen.

Aranjuez   Later in de stad
 vonden we nog een gitaarvirtuoos: deze speelde klassiek. En mooi dat het klonk, tegenover de ingang van de (barokke) kathedraal.

Buitenkant   Is het Alhambra binnen prachtig, aan de buitenkant is ook al genoeg te zien. 


Oud   Onvoorstelbaar hoe oud dit allemaal is. Het eeuwenoude fort is één van de meest bekende gebouwen in de wereld. Je vindt op deze locatie gebouwen die hun oorsprong vinden in de dertiende eeuw. Het Rode Paleis, zoals het Alhambra ook wel wordt genoemd, is door zijn lange geschiedenis van verschillende culturen en invloeden een uniek bouwwerk met sporen uit een lange periode van de Europese geschiedenis. De locatie heeft vooral dienstgedaan als fort en paleis. Je vindt hier sporen uit de islamitische wereld en de christelijke. Soms ook stijlen uit beide werelden in één object. De Unesco heeft het maximum aantal bezoekers per dag bepaald: reserveren is dus onvermijdelijk.
18e eeuw   Het evangelie-orgel van de kathedraal van Granada is gebouwd in de jaren 1744-1749 door Leonardo Fernández Dávila. Het binnenwerk is in 1928 vervangen door een nieuw orgel van Pedro Ghys. In 1970 voerde de firma Organería Española een restauratie uit. De tractuur van het orgel is elektrisch.
Wortels   Flamenco heeft diepe wortels in Granada. En die wortels gaan letterlijk ondergronds in de vorm van grotten. Als verstoten gemeenschap werden de zigeuners van Granada gedwongen buiten de stadsmuren te leven. Nu zitten overal gitaristen te spelen. Om de zoveel nummers gaan ze rond met hun gitaar - waarop je enkele muntjes mag leggen.

Bad   We bezochten ook nog een badhuis - dit brengt je terug tot in de 12 eeuw. Er wordt nog het een en ander gerestaureerd.

4G   De smalle hoge straatjes zorgen ervoor dat de telefoon geen satellieten kan vinden. Dan doet Google Maps het ook niet. Maar ach, er komt wel weer een plek met ontvangst.
Toeristisch is het wel. Maar ook vrolijk, kleurrijk.

Meer foto's op Polarsteps.

Onder  P4 bij het Alhambra. Op 8 minuten van de ingang.



 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten