02 februari 2023

Trip 82 [14] Burgos: drie nachten

Zon maar koud   Rustige rit van Bilbao naar Burgos. Over de tolweg - lekker rustig rijden. Koffie bij Starbucks onderweg. Enfin, op Polarsteps staat alles.
Het was een koude nacht. Binnen is het dan 13 graden, maar op de plek van de vorstbeveiliging zakt het kennelijk tot onder de 3 graden - en ja, dan loopt de boiler leeg als je het warme water uit zet. Beginnersfout... Komende nacht blijft het warme water aan. 

Evolutie   We blijven niet twee, maar drie nachten hier. Kunnen we morgen nog een museum bezoeken, dat van de evolutie van de mens.

Dieselverwarming   Overweeg toch vrij serieus een dieselverwarming bij te laten plaatsen. Zijn we voor het verwarmen van het interieur minder van gas afhankelijk. Alleen koken gebeurt dan op gas, en de boiler voor warm water. Bij aanschaf van de bus was gelijk kiezen voor dieselverwarming een betere keuze geweest. Met de kennis van nu.

Ford   Naast ons staan Engelsen, die zo'n beetje in hun 'van' wonen. Dikke Ford, klein autootje erachter. We namen dezelfde bus vandaag naar Burgos. Timmerman was hij. Stemde vóór de Brexit, maar ziet nu in dat het de Engelsen geen goed doet.

Maria   De kathedraal van Burgos is een rooms-katholieke kathedraal, toegewijd aan Maria. De bouw van de kathedraal begon in 1221 in opdracht van Ferdinand III van Castilië. Negen jaar later werd de kerk in gebruik genomen, maar de bouw duurde met tussenpozen voort tot 1567, waarmee deze in totaal ruim 330 jaar duurde. Sinds 1984 staat de kathedraal van Burgos ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Via QR-code en app kun je door het gebouw gaan. In diverse talen, helaas geen Nederlands.

Palmhout   In de kathedraal zijn veel kunstwerken, grafmonumenten, retabels (achterstuk van een altaar, meestal gebeeldhouwd of beschilderd) en een fraaie koorstoel. De kapel del Condestable is achthoekig, heeft acht kleine spitse torens en een rijke wandversiering. Het grafmonument van El Cid Campeador, de bekendste zoon van Burgos, en zijn echtgenote Doña Jimena bevindt zich onder het koepelgewelf. De hekken tussen transept en koor bestaan uit smeedwerk. De notenhouten stoelen van de koorbanken zijn alle verschillend en zijn voorzien van palmhouten inlegwerk.

Ogen tekort   Aan de noordzijde bevindt zich de escalera dorada of gouden trap uit de renaissancetijd.

Het is allemaal zó overweldigend veel, dat je er wel een dag in zou kunnen ronddwalen. Fotograferen mag: zonder flits en zonder statief. (En dan is een f/1.4 objectief zó fijn!)
Wat een geschiedenis hier in één gebouw. Ik maakte natuurlijk veel meer foto's: een selectie hiervan zie je hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Levelsysteem voor buscampers