24 april 2021

Trip 40 [8] Het dorp Gemert

Kasteel Gemert
Zeven kerkdorpen  De Heerlijckheid Gemert-Bakel bestaat uit de kerkdorpen Gemert, Bakel, De Mortel, Handel, Elsendorp, De Rips en Milheeze. Een grote gemeentelijke herindeling vond hier in 1997 plaats. In het centrum van Gemert (Ridderplein) vinden we het kasteel en - schrik niet - de kerk van Sint-Jans Onthoofding.

Processie   Het oudste dorp van Zuid-Nederland is Bakel: de eerste vermelding dateert al uit het jaar 714 (zevenhonderdveertien!).Het kerkdorp Handel is het oudste Maria bedevaartsoord in Noord-Brabant: deze geschiedenis gaat terug tot 1368. Achter de kerk ligt het 'wonderbare putje' met geneeskrachtig water (ik probeer het niet uit en het helpt vast niet tegen COVID-19). De Handelse processie wordt jaarlijks nog door zo'n duizend bedevaartgangers te voet afgelegd. 

Boodschappen   Wij beperken ons vandaag tot het met de fiets een paar boodschappen doen: er zijn maar liefst vier supermarkten in Gemert. Daarna fietsen we nog om het kasteel, snoepen een ijsje in de winkelstraat en bestellen telefonisch een diner teneinde de lokale horeca te ondersteunen - en het onszelf lekker makkelijk maken. 

Molen de Bijenkorf   Onderweg brengen we een kort bezoek aan molen De Bijenkorf in Gemert. Deze werd in de jaren tussen 1665 en 1694 in Zaandijk gebouwd als witpapier molen (door lompen en vodden tot pap te malen: deze werd geschept, het water werd eruit geperst en zo bleef er papier over). De laatste 28 jaar in Zaandijk deed de molen dienst als pelmolen (rijst en gerst van het harde vlies ontdoen).
Overbodig geworden werd de molen aan slopers verkocht. Molenaar Coppens uit Boekel koopt de onderdelen op en herbouwt de molen als korenmolen. In 1908 vindt de herbouw in Gemert plaats. Sinds 1970 is de gemeente Gemert eigenaar, sinds 2008 de Molenstichting Gemert-Bakel. De restauratie vindt in 1975 plaats, waarbij de molen op een stenen onderbouw van 1,6 meter hoog wordt geplaatst.

Het kasteel in Gemert.
Prachtig voormalig schoolgebouw in Gemert.
Mooi muzikaal beeldengroepje, ook in Gemert.
Mooie laan langs het kasteel van Gemert.
Een camping in het dorp: dat vind je niet te vaak. Camperlocatie van het Jaar 2020 - en wat ons betreft is daar niets op aan te merken.
Dorpscamping is een camping, dus geen camperplaats. Vandaag staat onder meer deze leuke Kip hier.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

We gaan weer op pad