Drempel Bij de foto: ik moet nog steeds denken aan het verhaal dat wijnboer Geert Hermans gisteren vertelde over zijn druivenlabyrint. "Stap over een denkbeeldige drempel bewust het labyrint in. Zwijg daarna en loop. Of sta stil." En ja, vooral ook dezelfde weg terug nemen, want anders krijg je hoofdpijn. "Hoe dat kan weet ik ook niet." Dat volwassen mensen, die verder zo normaal lijken, in dit soort onzin kunnen geloven. O nee, 'het is geen geloof, het is gewoon zo.'
Duits lijntje Vanmiddag hebben zo'n tien km gewandeld. Een flink deel liepen langs 'het Duitse lijntje', hoorde ik van de uitbater van een terrasje waar we zaten. Een spoorlijn, intussen ruimschoots overwoekerd door groen. Toch even opgezocht wat het Duitse lijntje is.De spoorlijn Boxtel - Wesel, ook wel het Duits lijntje genoemd (in Duitsland: Boxteler Bahn), is een voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS). De lijn verbond het Duitse Wesel met het Nederlandse Boxtel via Goch, Gennep, Uden, Veghel en Schijndel. Na 1925 kwam het beheer van het Nederlandse gedeelte van de lijn in handen van de Staatsspoorwegen en het Duitse gedeelte van de lijn kwam (als DB 2515) onder beheer van de DRG.
Tsaren Het traject werd geopend in 1878, opdat het onderdeel kon worden van de snelste verbinding Londen – Berlijn – Sint-Petersburg. Vanaf 15 mei 1881 reden over deze lijn D-treinen (internationale sneltreinen) waarmee men zonder overstappen van Londen via Vlissingen naar Berlijn kon reizen. Vanwege dit comfort maakten veel diplomaten en vorsten, waaronder de Russische tsaren, gebruik van dit traject op hun Europese reizen. Het Duitse grensstation was station Goch, het Nederlandse was station Gennep. Meer informatie, o.a. over - intussen achterhaalde - plannen de lijn weer te openen, vind je hier.Soms voel je op je klompen aan dat je een houtverwerker nadert.Bij een café met terras rond een voormalige spoorwegovergang staat deze locomotief. Wellicht de laatste die het Duits lijntje benutte? Helaas ontbreekt elke informatie hierbij.Fijn, zo'n terrasje halverwege de wandeling op een warme dag... De spoorwegovergang was ooit onderdeel van het Duitse lijntje, dat nu niet meer wordt gebruikt.
De wandeling ging deels door een prachtig en vochtig bos van Brabant Water, een waterwingebied dus. Erg groen en vooral ook erg veel muggen. Stilstaan was onmogelijk: tientallen muggen vielen ons dan aan. En allemaal steken...Zo'n prachtig bos had ik helemaal niet verwacht bij het in Routeyou.com uitzetten van de route.Waterwingebied. We passeerden heel wat van deze... ja, wat zijn het. Waterputten?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten