22 juni 2021

Trip 44 [6] Fietsen: Liempde, een natuurcamping en meer

Lang geslapen en rustig ontbeten. Na de koffie pakken we de fiets voor een rondje van zo'n dertig km. Liempde, St. Oedenrode, globaal. We zien een duiventoren, het Duits Lijntje natuurlijk weer, een natuurcamping met alle ruimte en een kudde Lakenvelders.
Duiventoren   Wat een prachtige plek is dit. Ik vind op internet:
BOERDERIJ uit de 18e eeuw, verbouwd 3e kwart 19e eeuw.
Brabantse staldeeltype van de hallehuisgroep.
Aan de boerderij vast een herenkamer, overblijfsel van een 16e eeuwse havezathe.
Waterput, schuur en rieten dak.
Bij de hoeve vierkante bakstenen duiventoren, waarschijnlijk 18e eeuws. Deze laatste zie je hiernaast. Recent gerestaureerd, vernam ik van voorbijgangers.
Hoeve Groot Duijfhuis   Dit is de boerderij waarvan hierboven sprake is. Een schitterend gebouw, in gebruik bij Het Brabants Landschap. Op hun site lees ik:

Eén van de meest in het oog springende boerderijen van Nederland en een ‘hotspot’ binnen het Dommeldal en Groene Woud is de Hoeve Groot Duijfhuis. Al eeuwenlang is het bewoond, van de Kartuizerpachters tot Sjef van den Braak die in 2009 overleed. Er leidt een paadje naar de Dommel, waar je vanaf een bankje een prachtig uitzicht hebt op beekdal, duiventoren en de boerderij met historische kenmerken zoals een ‘herenkamer’ en een (voor zover bekend) oudste gedateerde Vlaamse schuur van Nederland.

Wapen   Op dinsdagmiddag wordt het terras van Het Wapen van Liempde bevolkt door bejaarde stellen met eFietsen, die eenmaal gezeten voornamelijk op hun telefoonschermpje zitten te kijken. 
Station   Het voormalige station van Liempde, langs 'Het Duitse Lijntje'. De rails ligt er nog, maar is al heel lang niet meer in gebruik. (Zie toelichting bij Trip 44 [5])
Rijkdom   Nog een andere kijk op de duiventoren van Liempde. Wikipedia meldt:
Duiventorens vond men vroeger bij kastelen en hoeven. Tijdens het ancien régime was het houden van duiven middels het duivenrecht streng gereglementeerd. De aanwezigheid van een duiventoren was een teken van rijkdom. Heren mochten 1 koppel duiven houden per hectare grond die ze bezaten. Diverse exemplaren zijn nog behouden, zo ook in Nederland en België, Frankrijk (colombier en vanaf de 17e eeuw gebruikte men het woord pigeonnier) en Spanje (palomar). Na de Franse revolutie werd het duivenrecht afgeschaft omwille van de schade aan de oogsten.
Toerisme   Het Duitse Lijntje ligt er nu zo bij. Toeristisch zou daar veel meer mee gedaan kunnen worden, denk ik.

Dagrecreatie   Mooi plekje om een dag de camper te parkeren.

 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kraanvogels in het oranje