05 juni 2021

Trip 42 [11] Wandelen bij de IJssel

Het is ook mooi wandelen langs de IJssel
Regen en onweer  Gisterenavond begon het flink te onweren. Uit voorzorg draaide ik de luifel maar naar binnen: één windvlaag en het is gebeurd. Toen die binnen was - de scheerlijnen heb ik laten liggen - begon het ook nog stevig te regenen. En er is heel wat gevallen, hoorde ik vanmorgen van medekampeerders. Maar dat is ons goeddeels ontgaan. Vanmorgen was het bewolkt en dat is het ook de hele dag gebleven. 

Grasmus
Wandeling   Een middagwandeling dus, ruim 10 km door het natuurontwikkelingsgebied de Duursche Waarden. Met de 200mm mee (ooievaarsnesten) en de verrekijker. Dat loonde de moeite. Behalve de ooievaars, met jongen, zagen we de (grote?) gele kwikstaart, de grasmus en de graspieper, als minder gebruikelijke soorten.

Op de terugweg kwamen we langs het Infocentrum IJssel (2011). Met exposities en het startpunt van wandelroutes. Plus: een brasserie voor koffie en meer.

Camping Comfort   Eén keer eerder was ik op een terrein waar de app Camping Comfort je van dienst kan zijn. Op Het Klaverblad werkt deze ook en hij wordt goed gebruikt. Er is veel info over de omgeving, de camping en: je kunt er eten (maaltijden, broodjes) mee bestellen. Handig! Het bestelde diner werd bij ons aan de camper bezorgd en het smaakte ons uitstekend. Afrekenen bij vertrek. 

Ooievaar   Volop ooievaars: drie nesten zagen we. Indrukwekkende vogels. Ze zitten meestal op gemaaide stukken weiland: daar vinden ze eenvoudiger hun voedsel.
Graspieper. Heeft vast een nest in de buurt, want de snavel zit vol voedsel.
Veel bermen staan hier vol klaprozen.
Ja, met je telefoon kun je natuurlijk ook klaprozen fotograferen.
Wat een schatje! En rare bokkesprongen dat-ie maakte!
Aan de overkant van de IJssel zagen we een camping en een camperplaats. Leuke plek!
Ja, dit moet wel Nederland zijn...
Het Kozakkenveer, fiets- en voetveer Veessen-Fortmond (de steenfabriek - zie gisteren). In de 19e eeuw stonden er 75 steenovens langs de IJssel. De restanten van de steenfabriek Fortmond zijn Rijksmonument.
Kozakkenveer? Ja, hier lag ooit een schipbrug, de Kozakkenbrug. Gebouwd door Kozakken die de geallieerden meehielpen om het Franse leger te achtervolgen bij hun terugtocht uit Europa naar Frankrijk.
Ja, pony's moeten ook uitgelaten worden. Maar of zij nou ook een plastic zakje bij zich heeft betwijfel ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten