04 juni 2021

Trip 42 [10] Polderlandschap (Den Nul), tekenbeet, Bach en meer

Zicht vanaf de camping
Weiland   We staan aan de rand van camping Het Klaverblad bij Olst (Den-Nul), op de grens Gelderland - Overijssel. We kijken op weiland, een boerderij in de verte met paarse rododendron, knotwilgen. Met de verrekijker (10 x 50) ontdek je echter nog veel meer.

Wulpen   Zo zie ik drie reeën eten en af en toe wat sprongetjes maken. Hazen doen zich te goed in het hoge gras. Een buizerd met een witte borst zit op de grond iets te eten. Een reiger heeft best een flinke vis tussen zijn snavel. Twee wulpen lopen in een gemaaid stuk weiland. Kieviten maken ruzie met een kraai, die vast uit is op een paar eieren. Maar tegen twee boze kieviten legt hij het af. En dan de grutto: een glimp van gezien, maar wel regelmatig gehoord. Een scholekster vloog solo luid roepend over.

We zien drie ooievaarsnesten,
waarvan zeker één met jonge dieren 
Teek   Als ik 's avonds mijn overhemd uitdoe om naar bed te gaan voel ik richting mijn linkerschouderblad iets dat daar niet hoort. Als je alleen bent sta je dan voor wat tegenwoordig heet ' een uitdaging'. Nu kon Zij niet alleen zien dat er een teek probeerde bij mij binnen te dringen, maar kon Zij ook nog eens het murmel met huid en haar verwijderen: een tekenpen - en ik bedoel hiermee geen pen om te tekenen - zit altijd wel ergens in een tas. We houden de plek in de gaten: tot nu toe lijkt er niets aan de hand. 

Bach   Vandaag klinkt de hele dag Bach op NPORadio4. De Bach Top 77 wordt uitgezonden. De verleiding is dus groot om de hele dag in de camper te blijven, met de deur dicht en de radio iets harder dan goed is voor de medekampeerders. Als ik dat app naar de studio van NPORadio4 wordt mijn berichtje even later voorgelezen door de presentator van dienst.

We naderen de uiterwaarden van de IJssel
Taal   De eigenaar van deze camping heeft op de basisschool niet goed opgelet. Overal zie ik in zijn (haar?) correspondentie dezelfde taalfout. "U betaald...". Kijk maar naar de reacties van de campingbaas op kampeerders op Campercontact. Als je nou niet weet hoe dat ook al weer zit, en je weet dat je dat niet weet, laat er dan een ander even naar kijken. Dit maakt zo'n klungelige indruk.

Warm   Het is opnieuw drukkend warm vandaag. We luisteren naar Bach - als gezegd, de hele dag op de radio want Bachdag - en lezen en hangen en luieren en internetten en ... Nee, we gaan nog even een stukje fietsen. Wie weet vinden we een leuk terras (nee dus). Wat we wel vinden - en horen - zijn klepperende ooievaars, drie nesten waarvan zeker één met twee al grote jongen, en de resten van een steenfabriek

Fortmond   
Dat blijkt te gaan om Steenfabriek Fortmond. In 1828 werd een steenfabriek gevestigd op de plaats waar al veel langer stenen van rivierklei uit de uiterwaard werden geticheld in veldovens. Steenfabriek Fortmond werd opgericht in 1889. De nog aanwezige ringovens en schoorsteen zijn opgetrokken in 1919 en 1920. In 1976 werd de fabriek gesloten bij een saneringsronde die het verminderen van overcapaciteit in de bedrijfssector ten doel had. De natuur overwoekert nu alles, op de schoorsteen na.
We eten weer bij de camper, opnieuw uit de net in ons land geïntroduceerde 'mobiele BBQ' Skotti. Daarover later een apart bericht. Wij zijn geen BBQ-ers, maar met de Skotti (gas, houtskool of hout) vind ik het in elk geval wel erg leuk. En vooral: simpel. Het opbouwen duurt vier minuten en uit elkaar neemt het apparaat amper ruimte in beslag.Geen opmerkingen:

Een reactie posten