29 juni 2021

Trip 46 [2] Rheda-Wiedenbrück: CP in stadje

Plek voor auto's, ov-bussen, campers en een COVID-19 testlocatie.
Er is een zuil voor campers met water, stroom en het ledigen van het
chemisch toilet. Maar ik heb niets nodig - en dat is gratis.
Collega   Met de camper haalde ik vanmorgen eerst een collega - werkzaam bij de NKC - op in 's-Hertogenbosch. Dat paste precies, aan de voorzijde van het station. Gezamenlijk rijden we naar Rheda-Wiedenbrück, Duitsland, Münsterland, waar morgen LMC de caravans en campers voor modeljaar 2022 toont. Heerlijk, weer collega's te zien en te spreken. Ik merk nu dat ik ze best heb gemist... En voor het eerst in heel lang weer de grens over!

Hotel   Na aankomst in Rheda heb ik eerst de collega naar haar hotel gebracht. De CP - zie fotobijschrift - bleek op loopafstand. Gelukkig maar, want de collega had haar pasjes in de camper laten liggen: uit haar zak gerold. Die kon ze nu even lopend ophalen.

Slot   Rheda-Wiedenbrück heeft een mooi slot, met een al even mooi park rondom (met watermolen). De eerste gedocumenteerde heer van Rheda was Everwin, die in 1142 de annalen inging als baljuw van het klooster Freckenhorst. Zijn zoon Widukind ging in 1185 de geschiedenis in als stichter van het cisterciënzerklooster van Marienfeld. Door zijn verwantschapsbetrekkingen met de machtige graven van Werl, wier heerschappij zich over grote gebieden van Noordwest-Duitsland uitstrekte en die verwant waren met een aantal van de Duitse heersende dynastieën, kon hij een invloedrijke positie aan het hof van hertog Hendrik de Leeuw verwerven. In Rheda bezat Widukind zijn eigen landgoederen, alsmede het baljuwschap en de hofrechten, die hij gedeeltelijk overdroeg aan het cisterciënzerklooster van Marienfeld. De kruisvaarder stierf kinderloos in 1195 bij de Slag van Akko in het Heilige Land. De heerschappij over Rheda werd geërfd door zijn wapenbroeder Bernhard II zur Lippe (ca. 1140 -1224). In 1196 legde Bernhard de wapens neer en wijdde zich aan een kerkelijke carrière als abt van Marienfeld en later als bisschop van Semgallen in Letland.

Prachtige watermolen.
Lippe   De oudste van zijn talrijke zonen, Hermann II (geb. 1229), erfde de heerlijkheid en liet het kasteel uitbreiden tot de hoofdresidentie van Lippe. Zeven generaties van de adellijke heren van Lippe regeerden over de Rheda regio. De heerschappij van de Lippiërs eindigde in 1365 met de dood van Bernhard V zur Lippe, die Rippa naliet aan zijn oudste dochter Adelheid, wier erfdeel door haar huwelijk met graaf Otto V in handen kwam van het Huis Tecklenburg. Van 1365 tot 1557 bleef Rheda een secundaire zetel van de graven van Tecklenburg. De laatste telg van de graven van Tecklenburg, Konrad (1493-1557), nam een standpunt in over de religieuze kwesties van zijn tijd. Als overtuigd protestant voerde hij de lutherse leer in zijn heerschappij over Rheda in. Het Huis Bentheim-Tecklenburg ontwikkelde het kasteelcomplex vanaf het begin van de 17e eeuw tot een graven- en later prinselijke residentie. (Wat is een mens zonder internet...)

Voetbal   Hoewel het bloedheet is vanmiddag toch een rondje gelopen. Wat een prachtige omgeving is het hier.
Vanavond ga ik met twee collega's eten in de Ratskeller. Het zal niet druk zijn, want Duitsland voetbalt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten