21 september 2021

Trip 54 [6] Wetzlar. Dus Goethe, Leica en vakwerkgevels

CP Wetzlar: verhard, water lozen en innemen.
Camperplaats   Rond het middaguur al waren we op de camperplaats in Wetzlar, met nog stukken stadsmuur uit de 12e en 13e eeuw. De TomTom Camper ging bij het verlaten van de camping aan de Rijn in Bonn overigens opnieuw in de fout: een smal weggetje waar inrijden verboden was. Maar doorrijden en het apparaat herstelde zich. 

Info   Keurige CP: verhard, stroom als je wilt, tien euro per nacht (plus twee met stroom). De beheerder komt twee keer per dag langs om alles te controleren (veel folders verkrijgbaar, ook één over Wetzlar in het Nederlands). Betalen kan... online met Paypal! Van het ene uiterste - alleen contant - naar deze vooruitgang.

Broodjes   Rek met folders (met deksels). De grote bak met inschrijfformulieren en: de broodjesservice. Morgenochtend vanaf acht uur op kenteken te vinden.
Afstand   Camper parkeren, folder pakken en naar het historische centrum wandelen. Dun zonnetje, heerlijk wandelweer. De lunch nemen we in een restaurantje waarin we worden bediend door mensen 'met enige afstand tot de arbeidsmarkt'. (Dat noemden we vroeger anders...) Dat duurt dan even, maar het was smakelijk en de bediening ontroerend.
Leitz   Het huidige orgel in de Dom* van Wetzlar wordt zowel door de protestantse als de katholieke gemeente gebruikt. Het werd in de jaren 1950 geschonken door de industriëlenfamilie Leitz in Wetzlar, nadat de vorige instrumenten in de Tweede Wereldoorlog waren vernietigd. De opdracht voor het nieuwe domorgel werd in 1953 gegund aan Rudolf von Beckerath uit Hamburg. Samen met de Frankfurter organist Helmut Walcha planden zij een dispositie met 49 klinkende stemmen (3394 pijpen) in de stijl van de Noord-Duitse barok. Het instrument werd begin 1955 geïnstalleerd en op 14 mei 1955 door Walcha in gebruik genomen. Albert Schweitzer bespeelde ook meerdere malen het orgel van de kathedraal.
De bouw van de huidige kathedraal begon rond 1230. 

Lotte   Naast de 'herberg van de orde' en de tiendschuur (opslag accijnzen in natura, meestal graan) werd in 1653 een derde gebouw opgetrokken als beheerderswoning van de afdeling Marburg van de Duitse Orde in Wetzlar. Het huis kreeg later de naam "Lottehaus", die tot op de dag van vandaag in gebruik is, nadat burgers van Wetzlar er in 1863 een gedenkteken voor Charlotte Kestner, geboren Buff, hadden opgericht. Johann Wolfgang Goethe ontmoette Charlotte Buff tijdens zijn verblijf in Wetzlar als stagiair aan het Hof van de Keizerlijke Kamer in de zomermaanden van 1772. Zij inspireerde hem - als deel van de autobiografische achtergrond - tot het creëren van het hoofdpersonage van "Lotte" in zijn eerste roman "De smarten van de jonge Werther" (1774).

Vakwerk   Volop vakwerk. Wetzlar ligt ook aan de toeristische vakwerkroute.

Beverrat   In het water van de Lahn zien we ook nog een beverrat zwemmen. Flink beest en helemaal niet schuw.
Stage   Het Rijkskamergerechtsmuseum. Gebouwd halverwege de 18e eeuw. Sinds 1987 museum, met onder meer Goethe's originele inschrijving (kopie) in het stageregister van het Rijkskamergerecht.
Roman   Jerusalemhuis aan de Schillerplatz. Eind 17e eeuw. De diplomaat Karl Wilhelm Jerusalem maakte hier op 30 oktober 1772 een einde aan zijn leven. In 'Het lijden van de jonge Werther' van Goethe - een roman in briefvorm - komt dit aan de orde.
Leica   De plek waar in 1913 foto's werden gemaakt met de eerste succesvolle kleinbeeldcamera. Wetzlar heeft nu een Leitz-park met museum, winkel en nog veel meer.











1 opmerking:

  1. Leuk en interessant verslag, Willem. Reizen door een land met zoveel historie geeft zoveel meer als je iets over de achtergronden weet. Bijzonder ook de wetenswaardigheden over Goethe en Lotte. Geniet ervan nog daar!

    BeantwoordenVerwijderen

Boordaccu uitschakelen