20 september 2021

Trip 54 [5] Met de Drachenfels tandradbaan omhoog

Veerboot   Met de fiets gaan we naar de veerboot om de Rijn over te steken. Vandaar is het maar een klein stukje fietsen naar de Drachenfelsbahn, eind 19e eeuw aangelegd. Die brengt ons - met een tussenstop - naar ruïne van de burcht, bovenop de Drachenfels. 

Bthvn2020   Natuurlijk kiezen wij voor een Beethoven-rijtuig: dat heeft allemaal nog te maken met 2020, de 250e verjaardag van de componist. De Drachenfels ('Drakenrots') is een 321 meter hoge dode vulkaan aan de oever van de Rijn, een van de zeven toppen van het Zevengebergte, tussen Königswinter en Bad Honnef, in Duitsland. Op de top van de Drachenfels bevindt zich de ruïne van een gelijknamig kasteel. Iets lager bevindt zich Slot Drachenburg uit het einde van de 19e eeuw. De berg is met zijn hoogte van 321 meter een middelhoge berg (net als onze Vaalserberg, 322 meter). 
Wagner   
Diverse sagen, die de aanwezigheid van een draak gemeen hebben, zijn verbonden aan de Drachenfels. Volgens de bekendste legende zou Siegfried – de held uit het Nibelungenlied: we komen Richard Wagner ook nog tegen als we het laatste deel naar beneden wandelen – de dwerg Fafnir, die in de gedaante van een draak in een grot van deze berg school, hebben gedood. Door zich vervolgens in het drakenbloed te baden, verwierf Siegfried onkwetsbaarheid, maar doordat een blad op zijn schouder kleefde, bleef die ene plek kwetsbaar (denk aan Achilles en diens hiel).

Beethoven gaat mee naar boven en beneden.
Camping   Vanaf bovenaf zagen we dat verderop nog een camping aan de Rijn ligt. Daar fietsten we natuurlijk ook nog even langs op deze vrij grijze dag.

Klus   De ruïne, bovenop de berg. Wat een klus zal dat in die tijd geweest zijn al het materiaal hier te krijgen...
Achterlijk   Een tikkie achterlijk is Duitsland wel, eigenlijk. Slechte 4G ontvangst op veel plekken, geen pinbetaling mogelijk vaak, pinapparaten die geen buitenlandse bankpassen accepteren, een sigarettenautomaat sowieso, maar dan ook nog eens bij een kinderspeelplaats...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boordaccu uitschakelen