28 februari 2022

Trip 65 [4] Sneeuwschoenwandelen vanuit Les Arcs 1800

Sneeuwschoen   Na een ontmoeting met een vertegenwoordigster van het bureau voor toerisme hier vanmorgen stond de rest van de dag in het teken van een sneeuwschoenwandeling. Op de foto hiernaast liggen de spullen klaar: rugzak met daarop onze sneeuwschoenen, stokken, bergschoenen. Verder brood mee, beetje drinken. En een camera, de lichte Fuji X-T30 met de 23 mm.

Rug   Net voor vertrek buk ik om iets te pakken en au - het schiet in mijn rug. Dat ik desondanks de hele tocht - 2,5 uur - heb kunnen sneeuwschoenwandelen mag een wonder heten.

Funicular   Een kabelspoorweg is een spoorweg, geschikt voor een kabeltrein, d.i. een trein die over een steile baan door een kabel wordt voortgetrokken. In het Engels en Frans wordt deze respectievelijk funicular en funiculaire genoemd. Om het autoverkeer te ontmoedigen is deze in Bourg-Saint-Maurice gratis voor de mensen die met de trein komen. (En voor ons, met dank aan het bureau voor toerisme.)

27 februari 2022

Trip 65 [3] Wintersport hier, dreiging met kernoorlog daar

Kernbom   Hoe je 'depressief' schrijft moet ik opzoeken. Ik bedoel: ik ben over het algemeen behoorlijk optimistisch. Alles komt een keer goed, is mijn gedachte doorgaans. Maar als ik lees dat schurk Poetin zijn legereenheden met kernwapens in een verhoogde staat van paraatheid gaat brengen kost optimistisch blijven wel aardig wat moeite. Betreuren we straks honderdduizenden doden omdat een gek zijn gebied wil uitbreiden?

Dashcam-foto
Sneeuw   Die laatste 150 km van Langres naar hier waren wel de leukste, om te rijden. Omhoog en slingerend. De semi-automaat van de Fiat Ducato help ik dan wat met schakelen: hij wil steeds te snel naar mijn zin naar een hogere versnelling. De uitzichten zijn prachtig en worden steeds mooier: blauwe luchten, besneeuwde toppen. Het laatste stukje naar de camping zie je hier

Tussen 12-14 uur gesloten.
Hoe welkom zijn we eigenlijk?
Welkom   Gisterenavond deden we het rustig aan. De meegebrachte maaltijdsalades werden genuttigd, en veel meer valt er eigenlijk niet te vertellen. Ja, een bezoekje aan de plaatselijke supermarkt.

In Oostenrijk liep een paar weken terug het water steeds weg uit de camper omdat de vorstbeveiliging van de boiler in werking trad. Ik vermoed dat het tapijt in de wagen de oorzaak is: dat sluit de warmte van binnen te veel uit van die vorstbeveiliging. Zonder tapijt en met nachtvorst gedurende afgelopen nacht is alles binnen gebleven. 

26 februari 2022

Trip 65 [2] Files richting Grenoble

Zonsopkomst op de CP in Langres
Oorlog   Gisterenavond aten wij heerlijk in La Villa Vauban in Langres, Frankrijk. Aangenaam gezelschap, half flesje wijn erbij, prettige omgeving. Maar in gedachten ben ik toch steeds bij de burgers van Oekraïne en de Russische dictator Poetin die raaskalt over het nazisme in dat land. Je zult maar wakker worden terwijl er raketten overvliegen en tanks door je straat denderen. Wat moet je doen? Wat zou ik doen? Vluchten, maar waarheen? Wat neem je mee? We zijn bevoorrecht...

CP Aire Municipale, Sassenage
Nacht   Geen geweldige plek, maar voor een overnachting maakt ons dat niets uit. We naderen Grenoble, het is morgen nog maar 149 km naar onze eindbestemming. Ik verwacht met minder drukte op de weg.

25 februari 2022

Trip 65 Op weg naar Franse wintersportcamping

Eerste tussenstop: Langres.
Soplair   Bourg St. Maurice-Les Arcs: de camping van Huttopia, dat is ons reisdoel waar we zondag willen arriveren. Tot nu toe verbleven we altijd op Duitse en vooral Oostenrijkse wintersportcampings, slechts één keer eerder 'leenden' we een caravan in de Franse sneeuw. Nu dus met de buscamper naar Frankrijk. Heel wat anders dan de CamperElfstedentocht van vorige week...
De fietsen hoeven niet mee: dat scheelt een windvanger achterop en zeker 50 kg. We nemen wel de (Franse) Soplair raamisolatie mee voor voorruit en zijruiten: daarmee houden we het binnen aangenaam op temperatuur, want het vriest daar 's nachts tot zeven graden op dit moment. Verder wat extra dikke handschoenen en de sneeuwschoenen. Natuurlijk de Ecomat 2000 keramische kachel en twee grote gasflessen, waarvan er één nog voor 2/3 vol zit. Met de stroom erbij moet dat gemakkelijk lukken.

21 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [11 en slot] Via Dokkum terug in Leeuwarden

Stempels   "We hebben het gehaald." Met een camper klinkt dat wat overdreven wellicht, maar na drie serieuze stormen en locaties langs de IJsselmeerkust is het dat geenszins. Heel jammer dat één stel door ziekte moest afhaken: we hopen op een spoedig herstel! (Laatste nieuws: het gaat weer de goede kant op.)

Parkeren op de Helling.
Vandalisme   Vanuit Franeker, waar de door hangjongeren 'verbouwde' sanitairruimte 's morgens al weer hersteld werd (bravo en dank!), reden we naar Dokkum. Om het keerpunt van de Elfstedentocht te zien, op een schaats te zitten, de fontein te bewonderen en heerlijk te lunchen!

20 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [10] Franeker: stempel 10

Wij zijn niet de enige gasten hier...
Beweging   Een hele nacht slapen in een (bus)camper die niet schudt: het is gewoon even wennen. Het is nu zondagmiddag in Franeker en gelukkig zit er weer wat beweging in... windkracht 7 wordt het vandaag. 

Franeker Wat een mooi stadje is dit toch ook weer.

Onze tocht wordt ook op andere plekken gezien en gevolgd. Kijk maar.

19 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [9] Weer onderweg na storm Eunice

Eunice   Vannacht om half drie was Eunice een beetje uitgeraasd. Dat ik dat gemerkt heb geeft aan dat het qua slaap weer geen topnacht was. Er kon in onze opstelling eigenlijk niets gebeuren, maar toch val ik dan maar moeilijk in slaap... Vanmorgen stonden we er allemaal ongeschonden bij. 

Voortent   Bij de buren schuin tegenover ons was niet alles meer blijven staan. Elders op de camping viel de schade mee: wat struikgewas, hier en daar een tentflap. 


18 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [8] Storm in Jopie's Workum

Hoera   Vanmorgen met de groep naar de koffiebar El Cafetin in mooi Workum gewandeld voor koffie en taart. En natuurlijk de verjaardag van Lieneke gevierd, die ons vervolgens op taart trakteerde. Heerlijk!

Stem   Het museum Jopie Huisman vonden wij erg bijzonder. De audiotour, met zijn eigen stem. De erg verschillende technieken waarvan hij zich bediende. Het gegeven dat hij nooit een opleiding in tekenen of schilderen heeft genoten. Zijn afkeer van militarisme en hebzucht. 

Vis   Wij kochten daarna nog een portie kibbeling bij de visboer, waar we ook ons Fries nog wat konden bijschaven. Daarna trok een ieder de camper deur achter zich dicht, in afwachting wat de storm ons brengen gaat. De camper staan met de achterzijde naar het zuiden: dat lijkt het meest gunstig uiteindelijk. Morgen weten we of deze veronderstelling juist was. 

Jopie Huisman is ook drinkbaar.

17 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [7] Workum
























Storm   De afgelopen nacht was een ramp. Voor ons, voor iedereen, begrepen we vanmorgen. Windkracht 7, windstoten, op een open terrein, tegen het IJsselmeer aan: dat is geen fijne combinatie. De havenmeester vanmorgen: "Wij zijn wel wat gewend, maar dit is voor ons ook extreem."

16 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [6] Hindeloopen

Wind   Uiteindelijk hadden we wat de regen betreft best op de fiets naar Hindeloopen (stempel 6) kunnen gaan. En met een eFiets hadden we ook de storm wel verslagen. Maar het rijden met de camper was wel zo comfortabel. Voor de boodschappen vonden we een Spar in Hindeloopen. Die was echter door een verbouwing gesloten. Vannacht wacht ons een nog steviger storm.

Vogelhut   Wij namen de weg langs de dijk. Eerst zagen we er enkele, later ook in Hindeloopen heel veel: grote zaagbekken (wit-zwarte mannetjes, grijze vrouwtjes). We staan hier geparkeerd bij een vogelhut.

15 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [5] Sloten en Stavoren

Windy   Als we 's middags op Marina Stavoren staan - op een iets ander adres dan vermeld - geeft de app Windy het al aan, als je nog aan het weerbericht zou twijfelen: storm en regen wacht ons vannacht. Kracht 7. Maar: eerst naar Stavoren wandelen. Over de dijk, lekker tegen de wind in.

Vrouwtje  Het Vrouwtje van Stavoren (r). Maar: eerst waren we in mooi Sloten. Met koffie, ingeschonken door een niet al te vrolijke mevrouw.

14 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [4] IJlst: wandelen, fietsen en lunchen

Camperplek   Wat een fijne camperplek is dit toch! Prima sanitair, restaurant om de hoek en wandelen/fietsen in de regio. En natuurlijk de CamperElfstedentocht.

Wind   Op verschillende manieren begaven we ons vandaag naar IJlst. In de eerste plaats voor stempel 3 en natuurlijk ook voor de (prima) lunch in de Utherne. Veel wind onderweg in het vlakke land van Fryslân.

13 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [3] Sneek: Wegenwacht en (veel) meer

Rood   Wat een dag! Eerst vanmorgen dat prachtige licht op de CP Leeuwarden, met een rood gekleurde hemel. 

De rit naar Sneek was maar kort - onderweg heel veel smienten gezien en - denk ik - wintertalingen.

Op De Domp waren nog niet alle plekken vrij, maar dat kwam snel goed.

Roel   Dan hadden we vandaag nog een zwemmer. Als een heuse 'Maarten' trok hij, ogenschijnlijk onvermoeibaar, zijn baantjes. Bravo!
Gras   En toen hadden we nog de in het gras vastgelopen bus van Maartje en Piet, die met hulp van Wegenwacht en een dikke Landrover uit z'n benarde positie werd bevrijd.
Meer   En daarna hadden we nog het Scheepvaartmuseum: erg leuk! Met veel meer dan alleen schepen (gelukkig).

IJs   Natuurlijk ook aandacht voor de Elfstedentocht in het Scheepvaartmuseum.
Toren   En natuurlijk de fontein - deed niets - en de beroemde Watertoren van Sneek, door een bekend kledingmerk gebruikt als logo.







12 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1 [2] Stadswandeling Leeuwarden

IJs   Onze eerste nacht in Leeuwarden heeft wel iets weg van de ' echte' Elfstedentocht: het vriest en 's morgens zijn alle voertuigen voorzien van een laagje aangevroren water. Ook de fietszadels zijn wit. Van een onbewoonde camper is de vorstbeveiliging gaan werken: er loopt water uit die op de straat bevriest.
 
Gids   Op het programma vandaag: een stadswandeling met gids door Leeuwarden. Er zijn er die met hun camper (Vito) een parkeerplek in de stad vinden, er zijn stadsbusgebruikers en fietsers. We treffen alle liefhebbers van een stadswandeling bij de scheve toren - de trots van Leeuwarden.

11 februari 2022

Trip 64 CamperElfsteden Editie 1: Leeuwarden

Elf   Met 11 campers vanaf de 11e gedurende 11 dagen de CamperElfstedentocht rijden: dat is het idee voor de komende dagen. Vandaag zijn we met elf campers aangekomen op de CP Leeuwarden. 

En: de eerste elfstedenstempel is geplaatst! 

07 februari 2022

Trip 63 Stuttgart [6 en slot] Op bezoek bij Knaus Tabbert-presentatie

Telefoonfoto
Donder en bliksem   Allemachtig, wat ging het vannacht boven Stuttgart tekeer. Lichtflitsen, gedonder, regen - er kwam geen einde aan. Toen ik vanmorgen wakker werd en het gordijn omhoog schoof zag ik tot mijn verbazing een deels witte camping. Hagel!

Duur   En nog een keer allemachtig. Zo'n stadscamping is niet goedkoop. Nou heb ik op stroom verwarmd: ik had niet in de gaten dat er een meter aanwezig was. De camping kostte me nu net iets meer dan 35 euro per nacht. Maar goed, het was comfortabel, ik kon werken en winterspelen kijken, radio luisteren, alles opladen...

06 februari 2022

Trip 63 Op weg naar Stuttgart [5]

Bose   De jongelui en voetbalsupporters met de tractor en de bouwkeet (bierkeet?) hebben het vannacht tot een uur of een volgehouden, buiten. (En zo warm was het niet.) Ik heb er dankzij de Bose hoofdtelefoon weinig tot geen last van gehad.

Badjas   Toen ik vanmorgen met de gieter water ging halen ontmoette ik in het mannenhok (..) een ongeveer 35-jarige, donkere vrouw in badjas. Sigaret in de hand. Ik vroeg of ik wat water kon nemen. Ze keek me niet begrijpend aan, zei iets en daarop kwam een oudere vrouw tevoorschijn. Die wel een beetje Duits sprak. Ik kon in een andere ruimte, vol bejaarde wasmachines, water halen. Als ik weer terug ben wint een Zweed met 0,4 seconde het goud op de 5 km schaatsen in Peking.

05 februari 2022

Trip 63 Op weg naar Stuttgart [4] Stadscamping en een uitnodiging

10 euro   Op de CP in het dorp de afgelopen nacht was erg rustig. Fijne plek, die
Parkplatz am Ettlinger Albgau-Freibad in het Zwarte Woud. Ik heb maar gelijk de parkeerapp op de telefoon gezet: anders had ik in de parkeermeter tien euro aan muntjes moeten werpen. En die hebben we graag in de camper voor water, stroom en douches.

Huizen   In Ettlingen sta je vlak bij het treinstation, maar ook met huizen voor en achter je. 

04 februari 2022

Trip 63 Op weg naar Stuttgart [3] Baden-Baden en Brahms

Telefoonfoto Pixel 4A
Taal   Andernach heeft een prima CP langs de Rijn. "Het is nu leeg, maar straks in april komen de gele nummerplaten weer deze kant op", grapte de receptioniste gisteren. Om te besluiten met 'Fijne avond' en 'Tot ziens'. Ja, jedes Jahr wird mein Niederländisch ein bisschen besser.

Geluid   Overigens is het geen stille camperplaats, daar in Andernach. Luid pratende en joelende jongelui op de parkeerplaats achter me, wegrijdende auto's, de vele treinen (dubbelspoor, goederen) aan de overkant, sommige schepen... het is gewoon een lawaaiige plek. Al heb ik verder prima geslapen. Hieronder: Brahms Haus in Baden-Baden.

03 februari 2022

Trip 63 Op weg naar Stuttgart [2a] Andernach

Lezen   Zo alleen op pad heb ik, en gun ik mij ook de tijd voor bijvoorbeeld de GasStop. Die had ik al enige tijd geleden gekocht, geïnstalleerd, het werkte niet dus weggelegd. Toch nog eens goed de gebruiksaanwijzing lezen en het nog eens proberen. En waarachtig: gemonteerd, de juiste knoppen ingedrukt en het werkt. Sluit gas af bij grotere lekkage en laat zien hoeveel gas je nog hebt. Dat laatste is met een redelijk transparante kunststof fles overigens niet zo nodig.

Ommetje   Voor de broodnodige beweging (8000 stappen) ben ik een stukje langs de Rijn gaan lopen. Flink doorwandelen, met alleen een telefoon bij me. Gelukkig kan die ook foto's maken... 

Trip 63 Op weg naar Stuttgart [2] Andernach

Camperplaats Andernach
Haan   Toen ik vanmorgen van de wekker wakker werd - ergens rond half acht - hoorde ik kerkklokken en een haan. Heerlijk, ik zou elke morgen wel een haan willen horen. Maar in de jaren dat ik kippen hield was er maar één keer een haan en die bleef in z'n nachthok tot ik het deurtje open schoof. De moderne mens houdt niet van gekraai, helaas. "Daar word ik wakker van." Nee, als je wakker bent hoor je de haan. Dat is iets anders.

Spar   Nog maar net van de prima CP* in Leveroy kwam ik een Spar tegen. Parkeren en een paar boodschappen doen gelijk maar: dat is zoals je dat met een camper doet. De rest van de ochtend was rustig: ik reed de 175 km naar Andernach op m'n gemak, zag ik ook aan het bescheiden brandstofverbruik. 

02 februari 2022

Trip 63 Op weg naar Stuttgart

Persbijeenkomst   
Hij kwam wat laat, de uitnodiging van Knaus Tabbert voor hun perspresentatie van de modellen 2023. Maar goed, de camper staat nog voor de deur, ik kan onderweg gewoon doorwerken en het Noorse Bobil og Caravan Magasinet wil graag enkele artikelen en foto's hebben over deze presentatie. Onderweg probeer ik het nog te combineren met een andere opdracht - daarover later meer.

Geen haast   
Vandaag heerlijk op m'n gemak vertrokken. In een paar etappes rijd ik naar mijn eindbestemming: maandagmorgen rond 11:00 uur moet ik daar zijn. Ik ben terechtgekomen op CP Houbenhof in Leveroy. In de buurt van Nederweert, Limburg dus. Mooie, niet te grote plek waar de campers in een cirkel staan. Prima sanitair, inclusief invalidentoilet, stroom en een vlonder voor je deur als je eenmaal staat. "Om het jonge gras te beschermen." Inchecken doe je zelf, betalen (EUR 15) kan via een QR-code die een tikkie oplevert: heel praktisch allemaal. En bovenal: erg vriendelijke, jonge mensen, die tevens een zorgboerderij draaiend houden.

Levelsysteem voor buscampers