26 februari 2023

Trip 82 [35] Mazarrón: een dagje op stap met Cor en Judith

Mazarrón heeft ook een grote camperplek. 
Zonder voorzieningen, vermoed ik.
Zoetermeer   Heel lang geleden waren ze onze buren. Door toeval en een gezamenlijke kennis vernamen we dat ze hier op camping Las Torres in Mazarrón zouden staan. Die afspraak was uiteraard snel gemaakt: wij komen langs!
De resultaten van een prachtige dag lees en zie je hier: https://www.polarsteps.com/WillemLaros/5920094-in-zuidelijke-richting

25 februari 2023

Trip 82 [34] Las Torres: leuke ontmoetingen!

Ons plekje in Almeria.
Almeria   Na Granada | Alhambra reden wij alvast een stuk (100 km) richting camping Las Torres, waar we een aantal bekenden ontmoeten - twee ervan hebben we zeker drie decennia niet gezien. Het zijn onze voormalige buren uit Zoetermeer, waar we al meer dan een kwart eeuw niet wonen. Ik zocht in eerste instantie een plek uit met restaurant, via CamperContact. De plek bleek echter hoog gelegen (>1100 meter) en er werd daar drie graden vorst voorspeld. Verder zou de keuken pas weer op 20 uur open gaan. Doorrijden dus maar - we komen terecht op een camping in Almeria. Rustige nacht, dicht aan het water van de Middellandse Zee. Deze camping bestaat al ruim zestig jaar - er hangt een grote zwart-witfoto in de receptie. Waar voortreffelijk Engels wordt gesproken.

23 februari 2023

Trip 82 [33] Granada - de binnenstad

Muziek   We rijden van hoogtepunt naar hoogtepunt. Want Granada is ook een feest. Ik was er twee keer als begeleider van een SNP fotoreis: dan heb je amper tijd voor jezelf. Maar nu alle tijd, geen afspraken, geen gidsen, niet op tijd terug zijn in het hotel voor het diner...  

Ons recept: eerst koffie. Dit keer troffen we de verkeerde tent. Zelfs het toilet was bagger: kon niet op slot. Dat zit niet rustig.

Arabisch   Wij begonnen onze verkenning in El Albaicin, de oude Arabische wijk. Vanaf de Mirador de San Nicolas heb je een geweldig uitzicht op het Alhambra. Deze jongens zaten daar een partijtje heerlijke muziek te spelen.

Aranjuez   Later in de stad
 vonden we nog een gitaarvirtuoos: deze speelde klassiek. En mooi dat het klonk, tegenover de ingang van de (barokke) kathedraal.

Buitenkant   Is het Alhambra binnen prachtig, aan de buitenkant is ook al genoeg te zien. 

20 februari 2023

Trip 82 [32] Mooi, interessant, maar ook druk...

Paddo   Bij het zien van de enorme rij mensen die de kathedraal van Sevilla in wilden vanmorgen moest ik de neiging onderdrukken om direct weer terug naar de camping te gaan. Achteraf zeg ik: goed dat we dat niet gedaan hebben. Wat een schitterende stad is dit! Voor de kathedraal kochten we intussen online kaartjes voor morgenmiddag (in Spanje is het leven 65+ trouwens een stuk voordeliger!) en 's avonds gaan we naar een flamencoconcert. Zitten we op de eerste rij. (Spaanser krijgen we het niet.) 

Protest   
Toen Jürgen Mayer-Hermann de Metropol Parasol ontwierp en begon te bouwen, was er een opstand van de lokale bevolking in Sevilla. Opgericht in de oude wijk van Sevilla te midden van historische en prachtige gebouwen, leek een gigantische, moderne interpretatie van houten paddenstoelen niet helemaal te passen. Ondanks de aanvankelijke onrust zijn de burgers en bezoekers van Sevilla gekomen om het houten monument te omarmen.
Met een duizelingwekkende afmeting van 150 bij 70 meter en 26 meter hoog domineert de Parasol het landschap rond het stadscentrum. Volledig gemaakt van hout, het is ’s werelds grootste houten structuur. Gemaakt van 8000 stukken hout en verbonden met staal en lijm, is de structuur een architectonische nachtmerrie die een prachtig en dromerig resultaat opleverde. Het hele complex werd uiteindelijk in april 2011 geopend en kostte 150 miljoen euro. [Bron: KijkopSpanje]

19 februari 2023

Trip 82 [31] Sevilla

Tikken   Gisteren de hele dag (!) in de camper achter de laptop gezeten om tekstjes te schrijven bij kampeerproducten. Het is nu bijna klaar...
Komende vrijdag alvast het Alhambra geboekt. De enige dag nog die beschikbaar was. (In het hoogseizoen moet je weken voor je komst al boeken.)

Vuur   Vanmorgen vertrokken richting Sevilla. Onderweg - zo langzamerhand een vast ritueel - koffie gedronken. Op een plek waar het nog behoorlijk koud was: we zijn maar bij de kachel gaan zitten. Een tijd later, al dicht tegen Sevilla aan, konden we ook nog warm lunchen. En zelfs een paar boodschappen doen in een winkel bij het benzinestation. Zodoende hebben we ook gelijk brood voor de avond.

Trip 82 [30] Vogelen in Spanje

© GaiaZOO
Blauw   Rond de camper vliegen regelmatig blauwe eksters. Een specht timmert boven ons op een boomstam. En nu de overburen zijn vertrokken scharrelt daar op de grond de kuifleeuwerik. In Nederland 'uitgestorven' als broedvogel, maar hier in Spanje nog redelijk algemeen. Met de verrekijker onder handbereik neem ik regelmatig een kijkje naar het gefladder rondom. Dit is tenslotte de Extramadura.

Exoot   De foto hiernaast vond ik op de website van GaiaZOO. Daar hebben ze kennelijk ook een groepje van deze prachtige vogels. Als ze maar niet ontsnappen: want dan hebben we er weer een exoot bij, naast de halsbandparkiet en diverse andere. 

© Vogelbescherming
Uitgestorven   De kuifleeuwerik is hoogstwaarschijnlijk als broedvogel uitgestorven. Hij broedde vanaf het begin van de 19e eeuw in Nederland, en is tot 1975 een vrij algemene broedvogel geweest, waarna het vrij snel afnam. Veranderingen in de stedenbouw, met verlies aan grote oppervlakten aan braakliggende terreinen, speelden vermoedelijk een rol in de neergang, net als de verruiging van de duinen in de zeereep, waar ze vroeger ook broedden. Maar waarom precies kuifleeuweriken zijn verdwenen, is onbekend.
[Bron: Vogelbescherming]

17 februari 2023

Trip 82 [29] Cáceres: de hele binnenstad UNESCO Werelderfgoed

Camping Cáceres: eigen sanitair naast de Twin.
Gewichtig   Gisteren sprak ik een stel aan met exact dezelfde Adria Twin als wij hebben. Nou ja, qua indeling dan. Op de bus een grote schotel, dus ook een televisie binnen. Twee fietsen achterop de Busbiker, twee LPG-flessen met DuoControl en vier stabilisatiepoten. "Heb je de wagen al eens gewogen?", vroeg ik hem. "De dealer zei dat het wel kon." Haha, doe mij ook zo'n dealer. Nou, het gaat niet.

Vogels   Zo leuk, hier op de camping scharrelt een kuifleeuwerik. En vanmorgen kwam er een vlucht blauwe eksters voorbij. Prachtige vogels, endemisch in (op?) Iberia las ik. Dan hoor ik nog heel wat gezang dat ik niet kan thuisbrengen. Zwaluwen. Ooievaars in de lucht. En gisteren een boom met op vier 'verdiepingen' een nest. Het is hier voorjaar, met temperaturen tot wel twintig graden. 

Rijke historie, maar niet zo goed 'gedocumenteerd'.
Weinig info op locatie gevonden.
UK/GB   Wat verder opvalt is het grote aandeel dat Engelsen hier hebben. Veel kampeerders van overzee dus, bedoel ik. Britse autobestuurders die buiten het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten tegenwoordig rondrijden met een nieuwe landcode op hun auto. De bekende stickers met "GB" en een Europees vlaggetje zijn niet meer toegelaten. In de plaats komt de landcode "UK" met een Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Het gevolg van Brexit dus. Bleef het hier maar bij voor de Engelsen...

16 februari 2023

Trip 82 [28] Terug in Spanje - via een schitterende route

Grenzeloos   We laten vandaag Portugal achter ons - heerlijk land, dat gaan we nog wel eens doen - en rijden Spanje weer binnen. Ben je, door de andere tijdzone, wel ineens weer een uur kwijt, midden op de dag.

Veren   We verlieten vanmorgen de camping van Coimbra om op weg te gaan naar Cáceres. Van het ene historische dorp naar het volgende. Onderweg veel vogels gezien: bijeneters, kraanvogels, gieren, tientallen ooievaars, kuifleeuwerik, om de iets minder gewone te noemen.

Sturen   Heerlijke slingerweg, voor het grootste deel. Nauwelijks ander verkeer. Tankstations en cafés zijn tamelijk zeldzaam op deze route. Maar: we vonden er een en konden voor EUR 1,599 per liter de brandstoftank weer vol laten lopen. 

15 februari 2023

Trip 82 [27] Eerste maand in camper - motor bus stopt er mee

Mijn 'uitzicht' in de Adria Twin.

Maand 1 Vandaag verblijven we precies een maand in de camper. Eerst nog even in Rucphen, daarna via België naar Frankrijk, Spanje en nu Portugal (en morgen of de dag erna weer Spanje). Over anderhalve maand willen we weer in Nederland zijn: ons langste camper verblijf tot nu toe. En hoe dat bevalt? Nou, geweldig! Vaak staan we twee nachten ergens en bezoeken we iets. Of we zijn op doorreis en vertrekken na een overnachting. Campings, camperplaatsen, van 50 euro per nacht (idioot duur, maar wel met veel extra's) tot gratis - aan het strand zelfs. Eten doen we doorgaans buiten de deur, broodjes in de camper. Boodschappen doen we tijdens een verplaatsing ook onderweg. Door de koude op de heenweg is wel een gasfles al leeg: daar ga ik iets op verzinnen (LPG of dieselkachel). Vandaag: Coimbra. 

Studenten   Coimbra (ko-iembruh) is een universiteitsstad. En geen gewone: de universiteit is gevestigd in een koninklijk paleis. Wij bezochten 'de mooiste bibliotheek in de wereld' - fotograferen streng verboden... - en we aten in de mensa (EUR 13 samen: vis, vlees, patat, rijst, groente, water). 

Bus 38   De bushalte is voor de camping, uitstappen doe je praktisch in het centrum. De bus van 17:10u kreeg helaas panne: we hebben een uur moeten wachten op de volgende.

14 februari 2023

Trip 82 [26] Het binnenland in

Navi   Vandaag verlaten we de Atlantische kust en rijden we in zuidoostelijke richting. De camping bij Coimbra is de bedoeling en dat geeft verder geen problemen. Ik heb Sygic ook op de telefoon geïnstalleerd, omdat die optie vaak wordt gegeven vanaf andere apps met camperplaatsen en campings.
De binnenwegen van Portugal zijn regelmatig erg slecht. Fijn dat we die betere veren en schokdempers van CarSupport onder de wagen hebben.

14/2   Verder weinig bijzonderheden. Nou ja, een filmpje met Haar in de hoofdrol. Natuurlijk, 14 februari! Als je dat wilt zien klik je hier.
Morgen met de bus naar kennelijk bijzonder fraaie de universiteitsstad. Ik ben benieuwd!


13 februari 2023

Trip 82 [25] Aveiro en Costa Nova: kleur- en waterrijke dorpen

Duinen   Vanmorgen namen we afscheid van de nieuwe buren met hun mooie Hymer buscamper, van de receptioniste en van de luxe van deze camperplaats. We staan nu in Costa Nova, zonder voorzieningen, maar wel vlak achter de duinen. Een camperplaats aan de andere kant tegen het - vermoed ik - voormalige vissersdorpje aan. Bekend van de gekleurde geveltjes - er zijn hele fraaie bij. We lopen intussen in onze T-shirtjes: het is 19 graden aan zee.

Gondels   Maar eerst zetten we koers naar Aveiro. Ook wel het Venetië van Portugal. Volgens sommigen ergerlijk omdat de gondels met buitenboordmotoren varen - ik zag dikke Yamaha's hangen - en volgens anderen wel erg toeristisch. Klopt beide, maar ik vond het toch leuk hier een uurtje of wat rond te lopen. Ik vond eindelijk een plek om een pizza te eten, er is een mooi winkelcentrum, er zijn versierde bruggetjes - het was best aangenaam. Ik vond zelfs een parkeerplek dicht tegen het centrum. Even in de buidel tasten: een euro voor een dagkaart. Twee lekkere koffie met twee custardtaartjes: vijf euro.

12 februari 2023

Trip 82 [24] Strandwandeling met... dolfijnen!

Zand   Na de drukte van de stad gisteren was het vandaag een mooi moment voor iets rustigers: een wandeling langs het strand van de Atlantische oceaan. Met een warme lunch in één van de strandtenten. Over loopplanken heen, via het strand een groot deel terug. De grootste verrassing: dolfijnen! Minutenlang zagen we een school (?), de een na de ander boven het water uitspringend. Flipper!

RAM   Onze leuke buren met hun 5,7 liter dikke V8 Dodge zijn vanmorgen probleemloos vertrokken. Geen enkel probleem meer om de benzineslurper (1:5) aan de praat te krijgen. Intussen is er een nieuw Hollands stel pensionado's gearriveerd, met een zes meter lange Hymer bus.

11 februari 2023

Trip 82 [23] Porto: prachtig! En: heerlijk weer in de camper

Porto   De receptioniste bracht ons vandaag naar de stad, naar Porto. Wat een prachtige stad is dat. Het begint al bij de stalen brug. De Ponte Dom Luis I werd ontworpen door Teófilo Seyrig, een medewerker van Gustave Eiffel, die er vijf jaar aan werkte (van 1881 tot 1886). De brug is vernoemd naar de toenmalige koning van Portugal, Lodewijk I.

Trein   Heel bijzonder is het station van Porto. Het treinstation van São Bento in Porto is een van de mooiste stations ter wereld. Wel 20.000 beschilderde tegels, azulejos, sieren de stationshal. 

Ik maakte vandaag natuurlijk nog veel meer foto's. Een selectie vind je hier.

Voor Autoweek Campers maakte ik nog een portret van een jong stel met hun oude (Amerikaanse) camper. (Ik ben gewoon de hele dag aan het werk dus.)

10 februari 2023

Trip 82 [22] Porto. Kleine, dure maar zeer complete camperplaats

© Jaap Super
Bouwproject   We hadden enkele geweldige dagen met Jaap Super van www.portugalhome.ch. Als eerder gemeld: een Nederlander, die een groot deel van zijn werkzame leven in Zwitserland werkte maar nu al weer vier jaar in Portugal aan de slag is. Hij is makelaar en momenteel bezig met een prachtig project met luxueuze nieuwbouwwoningen, met een waanzinnig uitzicht op de Douro. 

© Jaap Super

Achteruit   Wij waren uitgenodigd enkele nachten door te brengen in een nabijgelegen toeristisch project van een compagnon: chalets met kurk bekleed. Het was alleen wel heel steil om er te komen en nog steiler om weer af te dalen. Eén bocht leek me te scherp en steil tegelijk: die heb ik vanmorgen, in overleg met Jaap, achteruit genomen... en dat ging uitstekend. Een grotere camper dan onze bus was hier redelijk kansloos geweest...

09 februari 2023

Trip 82 [21] Portugal bevalt steeds beter

Portugal   Mijn beeld van Portugal behoeft enige bijstelling. Dat is het mooie van reizen: je krijgt een bredere  blik op mensen, culturen, gebouwen en nog veel meer. Op eten ook, zoals de verrukkelijke lunch in dit restaurant. Veel dank Jaap, voor twee heel mooie dagen!

Bouwproject   We bezochten vandaag een bouwproject van schitterende villa's met een al even fraai uitzicht op de Douro, de rivier 'beneden'. Hier met de opzichter en Jaap Super (links op de foto). Jaap treedt op als makelaar.


Lekker   Ja, vliegen kan niet meer. Minder vlees eten is ook beter voor de planeet. Zij nam vis, Jaap en ik namen vlees. En lekker dat dat was... (Jaap reed ons 100% elektrisch rond. Maar ja, wij dieselen morgen weer verder. Het is allemaal niet perfect, maar we doen ons best.)

 

Onder:

Te koop   Het was oorspronkelijk een klooster. En ook nog enige tijd een hotel. Maar het staat nu te vergaan. Totdat een vermogend iemand er iets in ziet. Volgens Jaap is het eigenlijk niet te verkopen. De opknapkosten zullen enorm zijn.




Locatiegeschiedenis   Gelukkig, Google houdt ook bij waar we zijn. Hier onze maand januari. Ik heb Locatiegeschiedenis aan staan: dan krijg je zo'n maandelijks overzicht. We zijn intussen bijna bij Porto, Portugal. Morgen rijden we naar een camping bij deze stad.

08 februari 2023

Trip 82 [20] We verlaten de camper - voor twee nachten

© Jaap Super
Ruimte   "Hebben jullie eindelijk een beetje ruimte", grapt Jaap Super, Groninger, Zwitser en nu al weer vier jaar Portugees (maar met een Nederlands paspoort). Ik leerde hem kennen als manager van een hotel in Zwitserland. Ik overnachtte daar voor een reportage in Moto73 - ik was er dus ook op de motor. Maar nu is Jaap makelaar in Portugal. Schitterende woningen met een al even fantastisch uitzicht op de Douro, de rivier die hier een bocht maakt. We genoten een geweldige lunch en reden daarna naar een toeristisch project: we slapen twee nachten in één van de bijzondere huisjes - met kurk rondom - die hier worden gebouwd.

© Jaap Super

Steil   Na de lunch reden we naar het toeristische project. Een weg die ik spontaan zeker niet zou nemen. En de afdaling wordt bepaald ook nog een uitdaging... 

07 februari 2023

Trip 82 [19] Amarante: een stad vol fallussen...

Fallus   Jaap Super, een Nederlander die ik in Zwitserland leerde kennen maar die nu in Portugal woont en werkt (en die we morgen ontmoeten), had me al gewaarschuwd: in Amarante speelt de penis een bijzondere rol. In erecte vorm, eetbaar en in alle maten verkrijgbaar. De heilige São Gonçalo werd in 1100 geboren in Amarante en zijn vermogen om de zieken te genezen leverde hem zijn speciale status op. Binnen in de kerk kun je ook zijn tombe vinden. Op zijn naamdag op de eerste zaterdag in juni, organiseert de stad Amarante een groot feest (Festas de São Gonçalo), waar je blijkbaar een fallus-vormige cake (Bolos De São Gonçalo) geeft aan degene die je echt leuk vindt. Als dat je niet lukt, heb je nog een tweede kans op liefde wanneer je het beeld van São Gonçalo op oudejaarsavond aanraakt. [Bron: Traveltester]

Zakje   Natuurlijk kochten wij er twee, voor bij de koffie vanavond. Ze worden netjes in een neutraal zakje gedaan. De mensen mochten eens denken... alle toeristen lopen hier dus met een neutraal zakje rond.

Orgel   De kerk van São Gonçalo (“Igreja São Gonçalo”) is absoluut de meest iconische attractie van Amarante. achter de massieve 16e-eeuwse Renaissance-deuropening vind je een klooster met drie rijen granieten kolommen, waarvan de onderste twee niveaus versierd zijn met Corinthische kapitelen en het hoogste niveau met Solomonitische kapitelen. Er is ook een massief pijporgel en een prachtig geschilderd plafond in het plafond van de sacristie. [Bron: Traveltester]

06 februari 2023

Trip 82 [18] Amarente - een eeuwenoud stadje

Tolweg   De Ponte de São Gonçalo, een iconische brug, ligt in de rivier de Tâmega, in het rustige stadje Amarante, Portugal. Wij staan op een kwartiertje lopen hier vandaan op de camping. Met stroom (10 Amp.) voor EUR 17,50 per nacht. (In Miranda do Douro betaalden we EUR 20 per nacht, met 16 Amp.) We zijn hier zo'n beetje de enige gasten - in elk geval de enigen met een camper. De route van Miranda do Douro naar hier voerde ons eerst weer een stukje door Spanje. Daarna werd het snelweg, een tolweg zelfs. Niet met poortjes maar met camera's. Golvend op en neer, meestal 5,5 en 6%. Onderweg tankten we. Het is hier eerst pinnen, dan tanken. 'Voor hoeveel wilt u tanken?' Nou eh... vol. 'Nee, u moet een bedrag noemen.' Het is hier net België...

De camping ligt hoog boven de rivier.
Franse aanvallers  
Terug naar de brug. Deze is gemaakt van graniet. De brug is een symbool van de kracht in de verdediging van de stad tegen de Fransen. Een bewijs hiervan is de plaquette in het zuidelijke deel van de brug, die deze heldendaad herdenkt. De oorspronkelijke brug werd gebouwd in de 13e eeuw, maar deze stortte in 1763 in. De huidige werd gebouwd in 1790.

We dronken, naast de brug in een café met ook een terras, een koffie met een tosti erbij. Dat kostte 4 x EUR 1,10 = EUR 4,40. Dat zijn nog eens prijzen...

05 februari 2023

Trip 82 [17] Wandeling rond Miranda do Douro

Kathedraal   Wandelen! Naar de kerk van Miranda do Douro, om te beginnen. Verscholen in het uiterste noordoosten van Portugal vind je Miranda de Douro, een dorp op een heuveltop in de bocht van de Douro-rivier. Het plaatsje ligt precies op de grens met Spanje en ligt zo geïsoleerd in een hoek van Portugal dat het een eigen cultuur en zelfs taal heeft ontwikkeld. (Het Mirandees is de Romaanse taal die hier wordt gesproken. Er zijn rond de 15.000 sprekers. Sinds 1999 heeft het Mirandees een officiële status naast het Portugees, in vier gemeenten in het noordoosten van Portugal.)
In de 16e eeuw verkreeg het dorp de status van stad en werd het de zetel van het bisdom Trás-os-Montes. Toen brak er een nieuwe voorspoedige periode aan. Tijdens deze periode werden de grootse monumenten gebouwd zoals de kerk Igreja Santa Maria Maior, die gedurende twee eeuwen als kathedraal heeft gediend. Tijdens de 17e eeuwse Onafhankelijkheidsoorlogen tegen Spanje en later, tijdens de Franse invasies, heeft de stad veel ontberingen geleden en een groot deel van haar belangrijke rol verloren.

Koffie   Omdat er in de kerk een dienst gaande was dronken we eerst een kop koffie in de bar tegenover de kerk. Ik moest een euro per kopje afrekenen...
Net toen we besloten niet op het einde van de dienst te wachten stroomden de gelovige Portugezen naar buiten. Snel glipten wij naar binnen om even rond te kijken.

04 februari 2023

Trip 82 [16] In Portugal schijnt de zon

We laten Spanje achter ons en rijden Portugal binnen.
Het vriest   Gisteren heb ik maar niet eens meer water ingenomen: de vorstbeveiliging gooit het er toch uit, verwarming binnen of niet. Dat moet anders kunnen en dat kan ook anders, meldt Léon Iedema van Buscamperclub. Er is een verwarmingselement voor deze vorstbeveiliging. Ik wil nog wel even weten of dat heel veel stroom kost (van de accu?). Het duurde trouwens best lang voordat de beveiliging 'uit' ging: ik dacht al even dat deze het helemaal begeven had.


Rustig onderweg  
De trip vandaag was verder probleemloos. Getankt, koffie, lunch. Op de camping hier zijn we de enige camper. Er staan vooral vakantiehuisjes: één dichtbij ons is open en kunnen we gebruiken voor douche en toilet. Luxe, net als de 16 Amp. stroom (althans, dat zei de campingbaas... we zien straks als de verwarming aan gaat of dat klopt).

Porto   Vanuit hier gaan we richting Porto: woensdag wil ik daar aankomen om Jaap S. te ontmoeten. Eindelijk: had eigenlijk in 2020 al plannen daarvoor, maar ja...
We passeerden vandaag twee enorme stuwdammen.






03 februari 2023

Trip 82 [15] Opwarming?

Min 4   Er is toch sprake van opwarming van de aarde? In Spanje merken we daar nog niks van: het vriest hier elke nacht, - 4 stond er even nadat ik dit screen shot maakte. Dit is wel een heel aparte opvatting van 'overwinteren'. Met de boiler aan is vannacht toch het water weer weggelopen. Onder de bus ligt een plak ijs. 'Heerlijk, de warmte tegemoet', zei een ieder die van onze zuidelijke plannen hoorde. Ja ja. 
 
Boiler   Fijn, die vorstbeveiliging. Maar binnen is het 13 graden 's morgens en de boiler staat aan. Kans op bevriezing is dus nul. Toch gaat de vorstbeveiliging aan - bij +3 al. Dat moet slimmer kunnen.

02 februari 2023

Trip 82 [14] Burgos: drie nachten

Zon maar koud   Rustige rit van Bilbao naar Burgos. Over de tolweg - lekker rustig rijden. Koffie bij Starbucks onderweg. Enfin, op Polarsteps staat alles.
Het was een koude nacht. Binnen is het dan 13 graden, maar op de plek van de vorstbeveiliging zakt het kennelijk tot onder de 3 graden - en ja, dan loopt de boiler leeg als je het warme water uit zet. Beginnersfout... Komende nacht blijft het warme water aan. 

Evolutie   We blijven niet twee, maar drie nachten hier. Kunnen we morgen nog een museum bezoeken, dat van de evolutie van de mens.

Dieselverwarming   Overweeg toch vrij serieus een dieselverwarming bij te laten plaatsen. Zijn we voor het verwarmen van het interieur minder van gas afhankelijk. Alleen koken gebeurt dan op gas, en de boiler voor warm water. Bij aanschaf van de bus was gelijk kiezen voor dieselverwarming een betere keuze geweest. Met de kennis van nu.

Ford   Naast ons staan Engelsen, die zo'n beetje in hun 'van' wonen. Dikke Ford, klein autootje erachter. We namen dezelfde bus vandaag naar Burgos. Timmerman was hij. Stemde vóór de Brexit, maar ziet nu in dat het de Engelsen geen goed doet.

Levelsysteem voor buscampers