15 juli 2021

Trip 48 [4] Heidelberg - vanaf de CP Ladenburg

Langs de Neckar rijd ik richting 'die Altstadt'.
Peter R.  Als ik de Ziggo app opstart om naar de laatste bergetappe in de Tour de France hoor ik het direct: Peter R. de Vries is overleden. Een verlies voor zijn omgeving, een verlies voor iedereen.

Altstadt   Het is een kilometer of 12, op de fiets naar Heidelberg. Een prachtige (universiteits)stad met een prachtig oud centrum en een indrukwekkende burcht. De stad Heidelberg wordt in 1196 voor de eerste keer genoemd in een oorkonde. Onderweg is het ook alleraardigst, al lukt het niet om direct langs de rivier te fietsen. Op een rol stro zit een ooievaar: gisteren hoorde ik al geklepper. Hoorde en zag ook nog een zwartkop, een hagedis en twee keer een marter.

Droog   Het zag er bij vertrek best onheilspellend uit. Maar het werd een prachtige middag.
De burcht boven het oude centrum.Ruïne   Schloss Heidelberg is een van de beroemdste ruïnes in Duitsland en het symbool van de stad Heidelberg. Totdat het werd vernietigd in de Negenjarige Oorlog was het de residentie van de keurvorsten van de Palts. Nadat het zwaar werd beschadigd door de soldaten van Lodewijk XIV in 1689, werd het kasteel in 1693 slechts gedeeltelijk hersteld. De ruïne van rood Neckartäler zandsteen rijst tachtig meter boven de vallei aan de noordkant van de Königstuhl en domineert vanaf daar het stadsgezicht van Heidelberg. De Ottheinrichsbau, een van de paleizen van het kasteel, is een van de belangrijkste gebouwen van de Duitse renaissance.
Vrijliggend fietspad parallel aan de Neckar.
V.l.n.r. groot, kleiner en onze bus. Waarmee we geweldig in onze schik zijn!
Heel veel ganzen hier - en die zijn helemaal niet schuw. Ook nijlganzen. Hoor ook hier de halsbandparkieten.
Waar ken ik de naam Heidelberg nog meer van? Als er één drukpers is die de grafische industrie van de tweede helft van de 20e eeuw typeert, dan is het wel 'de Heidelberg'. De Duitse fabrikant Heidelberger Druckmaschinen produceert tot op vandaag een heel gamma aan drukpersen.
Het lijkt wel of de camperplaats in Ladenburg tegenover een begraafplaats is. Maar dat is niet het geval. Geen idee wat deze kruizen te betekenen hebben.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

We gaan weer op pad