29 juli 2021

Onderhoud en nieuwe accu

Vijftig   Onze Adria Twin 640 SLB werd in juni 2019 geleverd. We zijn er intussen zo'n vijftig keer mee weg geweest, uiteraard vooral in eigen land maar toch ook al in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Slovenië. Onze wens voor dit jaar was Scandinavië, maar dat wordt nu volgend jaar, Corona Volenta

Brandstof   Intussen staat de km teller op bijna 32.000 km. We tankten voor € 3.561,- brandstof. Het brandstofverbruik over de gehele periode is 8,52 liter per 100 km (1:11,7). De Fiat Ducato is een 150 pk versie met een semi-automaat.

Accu   We hebben nu besloten bij de volgende onderhoudsbeurt - begin oktober - de twee (100 Ah) AGM-accu's door Mobiledrôme in Oud-Gastel (Roosendaal) te laten vervangen door een LiFePO4 X125 huishoudaccu. Dat is een flinke uitgave, maar we hebben het er voor over. Wie interesse heeft in de twee AGM-accu's (uit 2019, nooit meer ontladen dan tot 85%): ik hoor het graag, ze zijn vanaf 6 oktober beschikbaar.

Uit de folder van de accu: 

De PowerXtreme X75 en X125 zijn de nieuwe boordaccu’s voor camper en watersport in de bekende en door de media bekroonde lichtgewicht LiFePO4 PowerXtreme accuserie. De LiFePO4 techniek kent vele voordelen in vergelijking met de ouderwetse lood- en AGM-accu’s. PowerXtreme LiFePO4 accu’s kunnen verantwoord geheel ontladen worden, waardoor de maximale capaciteit van de accu benut kan worden. Dit in tegenstelling tot de 40% ontlading die mogelijk is bij loodaccu’s. De X125 is stukken lichter, vele malen krachtiger en geheel onderhoudsvrij. Thuis in de wintermaanden de accu op spanning houden is voor dit type niet nodig, zodat de accu, in theorie, nooit meer uit de camper of boot gehaald hoeft te worden. De levensduur is wel 3 tot 4 keer de levensduur van een loodaccu. PowerXtreme accu’s worden standaard geleverd met alle montagebenodigdheden en zijn eenvoudig te plaatsen. De status en conditie van een PowerXtreme X125 is af te lezen door middel van een App op de smartphone. De PowerXtreme X125 heeft een capaciteit van 125Ah en is vergelijkbaar met een 250 Ah Loodaccu. We raden het gebruik van de PowerXtreme X125 aan voor caravans met totaalgewicht van 2.250 kg en campers.

1 opmerking:

  1. Een hele goede aanschaf. Als wij aan een nieuwe boordaccu toe zijn kopen we ook dit type.
    Ik hoor er van diverse kanten zeer positieve verhalen over. Duur zijn ze wel, maar ze gaan danook 4 tot 5 x langer mee.

    BeantwoordenVerwijderen