07 juli 2021

Trip 46 [9] Orgelconcert in prachtig Nijmegen

Het CDA ontwikkelde een nieuw landbouwbeleid (omwille van de stikstofredactie). Europa wil belasting op kerosine gaan heffen. Ja, veel mensen hebben wat meer tijd nodig om tot een goed inzicht te komen...

Dit schreef ik vanmorgen. Vanmiddag fietste ik via de Overasseltse en Hatertse Vennen (prachtig!) naar het centrum van Nijmegen. Belangrijkste doel: het bijwonen van een orgelconcert in de Stevenskerk. 

Op NPORadio4 hoorde ik eerder deze week dat Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky uitgevoerd zou worden op het monumentale König-orgel. Dit orgel is een van de hoogtepunten in het interieur van de Stevenskerk. Het instrument behoort zelfs tot de grootste en belangrijkste orgels van Nederland. Het werd van 1773 tot 1776 gebouwd door de Keulse orgelbouwer Ludwig König (1717-1789). Het orgel telt drie manualen en een pedaal, 54 registers en zo'n 3600 pijpen. In dezelfde kerk bevinden zich overigens nog drie orgels.

Nijmegen is een prachtige stad. Wel veel studenten en alle (fietsen)rommel die daar kennelijk bij hoort. Er is op Plein 1944 een fijne fietsenstalling ondergronds, helemaal gratis.

Het interieur van dit gebouw is net zo mooi als het exterieur.
Dit is Mariken van Nieumeghen. Wie kent het verhaal niet?
De ingang van de Stevenskerk. 

Bij terugkomst in de camper hoor ik dat Peter R. de Vries is neergeschoten. Vreselijk, hoe je ook over hem denkt. 

En dat Italië - onverdiend? - doorgaat naar de EK-finale. Tsjonge...Geen opmerkingen:

Een reactie posten

We gaan weer op pad